Какви са причините мозъка да спи и да се събуди?

Какви са причините мозъка да спи и да се събуди?

Учени от Оксфордския университет са открили, йонен канал, който “превключва”  човешкия мозък да спи и да се събужда.

Sleep е разделен на две системи: циркадните (ежедневно) часовник и хомеостаза (саморегулиране). Циркадианните часовници са добре разбрани, те са свързани с възприемането на един човек за ден и нощ.

time

Професор Геро Mizenbёk твърди, че отговорът на този въпроса, кое ни кара да заспим е обхванат в неизвестна до хомеостазен сън. “Хомеостаза е нещо, което се случва в нашия мозък по време на будност, и следи за необходимостта от един човек сън сън. По време на сън, системата се актуализира, и всичко започва отначало с нашето пробуждане, “- казва той.

През 2002 godu Mizenbёk с екипът си с помощта на плодови мушици  експеримент се оказа, че в мозъка на насекомите, животните, а може би и хората имат контролен неврони за сън . Ако той е бил активен значи насекомото е в сънно състояние, ако е бил неактивен то насекомото е било будно.

Едно скорошно проучване показва, че “ключът” е невроналната йонен канал, наречен “Sandman” (героят на Европейския и скандинавски фолклор, който е господар на съня). То е насочено към невроните и ги кара да действат. Когато едно насекомо получава достатъчно сън, хомеостаза изпраща сигнал към невроните и те събуждат мухата. Сега основният въпрос остава: как хомеостаза мерки достатъчността и липсата на сън.

 

Източник

http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-06-94837

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association