Търсите техника?

dssale.com banner
Птиците спят по време на полет

Птиците спят по време на полет

 

Птиците спят!

Всички живи същества имат уникални способности.

Учените отдавна  подозират, че  птиците имат  способността да  спят по време на полет, но физиологичните процеси, които съпътстват такъв сън, не са били напълно изследвани.  Преди време орнитолози от Германия  решили да изследват това като прикрепили устройства за проследяване на мозъчната активност на дузина видове тропически птици фрегати.

Наистина ли птиците спят?

Данните, получени в резултат на експеримента, извършен от изследователи от Института по орнитология “Макс Планк“  (Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften Eingetragener Verein), потвърдиха съмненията. Птиците наистина знаят как да спят по време на полет. Правят го по много специфичен начин – в кратки периоди от време и само с част от мозъка си.

Невороятно, но факт.

Фрегати, прелители по-дълъг полет, потопяват полвината от мозъка си в сън,  средната продължителност на който е 12 секунди, докато будното полукълбо продължава да контролира полета. Общата дневна продължителност на такъв сън по време на полет е до 40 минути.  Когато птиците не са в полет и спят на земята, сънят може да продължи и  12 часа.

Фрегата

При изследването  на съня на фрегати в полет учените са  открили някои интересни функции, като например факта, че птиците могат да си позволят да приспят едно от полукълбата на мозъка си за 12 секунди  в онези периоди, когато попадат на възходящи въздушни течения и летят без да размахват крилата си.

[Total: 0    Average: 0/5]

 

[Total: 0    Average: 0/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association