Поставен е нов рекорд по левитация

Поставен е нов рекорд по левитация

Инженери от Бразилия и Обединеното кралство са създали нов рекорд по акустична левитация, обект с размерите на топка за голф висящ във въздуха с помощта на звук .   Преди това са експериментирали с предмети с малка площ като проводници и двумерни плоскости

опита е осъществен, като са използвани ултразвукови вълни, които човешкото ухо обикновено не е в състояние да чуе, благодарение на тях са издигнали във въздуха от 50 mm стиропорна топка. И това е първата демонстрация, в която учените са принудли да левитира обект по-голям от дължината на акустична вълната над  (14 милиметра, т.е. 3,6 пъти повече).

За достижението си  Marcus Andrade (Marco Andrade) и Джули Адамова (Julio Adamowski) от Университета на Сао Пауло, както и Анна Bernasso (Anne Bernassau) от Heriot-Watt University в Единбург съобщиха в  статия, публикувана в списание Applied Physics Letters.

“Акустична левитация на малки обекти в постоянна вълна от възли под налягане са широко известни, но максималният размер на частиците, които могат да  левитират, бяха само с размер една четвърт от дължината на вълната – това е само четири мм – обяснява Andrade. “В нашата опитна постановка показваме, че комбинацията отултразвук излъчватели  позволява да се повиши размерът на левитиращият обект многократно”.

lewitaciq

Между другото, повдигащата сила е такава, че сфера левитира на височина седем mm (т.е., на разстояние равно на около половината от дължината на вълната на звука).

Има няколко начина да се направи един обект летящ във въздуха, дължащи се на звука. В този случай, инженерите са построили “левитация” на ултразвукови преобразуватели, който повдига левитираща сфера от пяна. Постоянна вълна между топката и радиаторите, която избутва сфера във въздуха.

Както е написано от разработчиците на новата система, ъгъла на излъчвателите и техния брой може да бъде променен. В допълнение, те показаха, че на теория е възможно да се направи предмети да плуват във въздуха , както и с по-големи площи и дори да променят позицията на “летящи” обекти. “В бъдещата работа, искаме да създадем ново устройство, което ще позволи да се предвижват големи обекти във въздуха,” – казва Andrade.

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association