Делфините учат малките си името още преди раждането

Делфините учат малките си името още преди раждането

Учените от Университета на Южн Мисисипи на годишната си среща на Американската психологическа асоциация разказаха за интересно изследване, проведено върху делфини – майки и малки.

Става  въпрос, че бременните делфини в седмиците преди раждането,  за две седмици започват да  учат малките на характерни свиркания, предназначени единствено за комуникация с тях. По този начин те изграждат  силно индивидуална връзка, която служи като идентификационни сигнали за майката и новороденото.

Израствайки, малкото развива собствената си “звукова индентификация”, но през първите дни от живота си спомня комбинация от майчините сигнали. Биолозите са приели, че това обучение е често срещан компонент на процеса на обучение(запечатване в съзнанието в етологията и психология и е специфична форма на обучение при делфините.По този начин те образуват в паметта атрибути на обектите в образуването или коригирането на вродените поведенчески актове, които обикновено се извършват в детството и юношеството и ефективни най-често необратими ).
За да  потвърдят версията си, учените внимателно проучили записите от 80 часа “звуци” между  делфините преди раждането и след това.

Делфини

Делфини

За целта на експеримента те записали звука на конкретна майка и делфинче, както и на други пет делфина. След анализ се  потвърждава, че майката извиква  само детето си. Изненадващо е, че “разговорите” с други делфини  не  дезориентират делфинчето и то винаги се отзова на поканата на собствената си майка.

Биолозите по време на експеримента забелязали, че женската по време на бременността  увеличава интензивността на излъчваните сигнали преди раждането, като по този начин започва да се обучава бебето си, “като произнася името му” докато то още е е в утробата. Това поведение е донякъде подобно на човешкото, бебета често разграничават гласа на майка си сред други гласове в последните два или три месеца от бременността.

Американски учени планират да продължат изследванията в тази област и да изследват звуците на други морски бозайници.

 

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-18-95201

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association