ДНК молекулите излъчват “призрачно” сияние

ДНК молекулите излъчват “призрачно” сияние

Биолозите в Северозападния университет в САЩ са установили, че ДНК молекули могат да излъчват лъчи  с призрачна мека светлина. Това излъчване може да се използва за изследване на процеси в човешки клетки без въвеждане на допълнителни химикали.

За визуализиране на ДНК, РНК и протеини, обикновено се използва специфична флуоресцентна молекула  в рамките на клетката. Те поглъщат фотони светлина (ултравиолетова или видима) преминаващи във възбудено състояние. След това, те губят енергия, чрез излъчване флуоресцентна светлина, която е по-малко интензивна и така наподобява призрачна светлина. На цитологични изследвания често използват зелени протеини, които помагат да се създаде контраст на изображения с висока разделителна способност. Въпреки това, учените са открили, че ДНК не се нуждае от боядисване, а е  способно самостоятелно да излъчва светлина.

Според биолози, излъчваната светлина от ДНК остава неизвестена за дълго време поради факта, че тази макромолекула предимно се намира в така нареченото “тъмно състояние”. В себе си тя  не абсорбира и не излъчва фотони светлина. Понякога, обаче, се активира и започва да флуоресцира.

Учените са открили, че когато се облъчва с видима светлина на ДНК, става възбудена и започва да излъчва светлина в достатъчно количество. Биолозите смятат, че това откритие ще улесни много изследванията, тъй като много от фосфора (светещи вещества) са токсични и убиват клетките.

 

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-17-95153

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association