Къде живеят хормоните

Къде живеят хормоните

Хормоните са  жизнено важни вещества за човека и са повече от 30 на брой. Те са причина за нашето ежедневно благосъстояние и активност.

Oxytocin

Той се  «произвежда в» хипофизната жлеза. това е хормона на позитива. Благодарение на него, ние изпитваме чувства като Любов, липса на комфорт, изпадаме в депресия или тревожност.

250px-Oxytocin_with_labels

Развитието му  е свързано с положителните емоции. Окситоцинът може да бъде стимулиран да  увеличи влиянието си чрез шоколад, банани, авокадо и храни съдържащи селен (аспержи, тиквички, тиква, целина и др.).

Повече интересна информация за ОКСИТОЦИНА и влиянието му върху тялто на човека, може да намерите ТУК

Инсулин

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той е с хипогликемично действие, противоположно на това на епинефрина, глюкокортикоидите и растежния хормон, които повишават нивото на кръвната захар и се означават като контраинсуларни хормони. Инсулинът повишава отлагането на липиди в мастната тъкан, понижава концентрацията на свободните мастни киселини и инхибира метаболизма на белтъците, способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането ѝ в гликоген.

В него  въглехидратите се превръщат в енергия. Неправилното развитие води до диабет, съдови проблеми.

Стимулира  се от хляб от пшенично брашно и зеленчуци.

Инсулинът е хормон на движението.

Норадреналин

Норадреналинът или норепинефринът е невротрансмитер и хормон. Отделя се от сърцевината на надбъбречните жлези. Той повишава кръвното налягане, учестява сърдечната дейност. Отделя се при стрес, физическо натоварване заедно с другия хормон на сърцевината на надбъбречните жлези – адреналин. Секрецията му се контролира от адренокортикотропния хормон от предния дял на хипофизата. Неговата секреция се повишава от амфетамините, като освен това се блокира и разграждането му, затова употребяващия се чувства бодър и весел и има прилив на енергия. Този прилив на норадреналин повишава издръжливостта на употребяващия, а отпадналостта му, след отшумяване на действието на наркотика, води до липса на енергия и много силна умора.

Norepinephrine.svg

Норадреналин се формира в надбъбречните жлези. Той предпазва от стрес, стимулира имунната система, облекчава спазмите.

Подпомагане за синтеза му е аминокиселинен тирозин (съдържа се в киселото мляко) и бета-каротин.

Естроген

Той се произвежда от яйчниците при жените и от тестисите при мъжете. Благодарение на него се обновяват клетките, кръвоносните съдове остават еластични, кожата придобива  еластичност.

Norepinephrine.svg

За него важен е витамини Е (съдържа се в растителни масла, зърнени храни, бобови растения), K (спанак, тиква, говеждо,  черния дроб, яйчен жълтък), фолиева киселина  (магданоз, зеле).

Соматотропин

Той се произвежда от хипофизната жлеза. Отговаря за изгаряне на мазнини, мускулния тонус и сила на ставите. При  липсата му мускулите стават слаби, гърдите и стомаха увисват.

250px-Somatotropine

За него е нужен  Витамин C, ненаситени мастни киселини съдържащи се в (херинга, риба тон, скумрия, треска, масло от черен дроб) и протеини (говеждо месо, пуйка, пиле, ориз, соя, фасул).

Тироксин

Тироксинът или 3,5,3′,5′-tetraiodothyronine, още известен като Т4 е тироиден хормон, секретиран от щитовидната жлеза. Представлява хормон с влияние върху дейността на нервната система. Ускорява протичането на нервни процеси, повишава възбудимостта на нервните клетки и възбудимостта на структурите, инервирани от симпатиковата нервна система. За синтезирането му в организма е необходим приемът на йод (I). При излишък води до изтощение, при липса му – до затлъстяване и намаляване на интелигентност. Когато има дисбаланс води до безсъние.

(S)-Thyroxine_Structural_Formulae_V2.svg

Храните които го  стимулират са водорасли, морски дарове, йод – съдържащи продукти.

Ренин

Ренинът, известен още и като ангиотензиногеназа, е ензим участващ в системата ренин-ангиотензин (RAS), която регулира екстрацелуларния обем (кръвна плазма, лимфа и чревен флуид), чрез артериалната вазоконстрикция. По този начин се регулира и кръвното налягане в човешкото тяло.

За да е в норма не  трябва да се приема повече от 10 грама сол на ден (една чаена лъжичка).

Тестостерон

И при жените и при мъжете тестостеронът играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние. Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергията, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза. Средно мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към хормона.

Testosteron.svg

Може да  повишите нивото му с цинк съдържащ се в телешко, крехко свинско, агнешко месо, раци, стриди, миди, тиквени семки.

▪FAKT:

Хормон на Вълнението и мотивирането

От гръцки  – “вълнуващо” или “насърчи” – служи като посредник в “комуникацията” между самите органи.

За да разберете дали е в нормата си ендокринната система, трябва да се направи кръвен тест – тест за хормонален статус.

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association