Търсите техника?

dssale.com banner
Открита е екзопланета с кислородна атмосфера

Открита е екзопланета с кислородна атмосфера

Изследователи то Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics съобщиха , че откритата през миналата година   екзопланета  GJ 1132b, може да има кислородна атмосфера. обекта се намира на разстояние 39 светлинни години от земята.

Според учените на планетата може да има кислородна атмосфера,

но едва ли ще има живот, поради факта че температурата на атмосферата и е 450 градуса по Фаренхайт (232 градуса по Целзий).

Екзопланетата се намира много близко до своето Слънце на 2,25 милиона километра от него. Поради това си кратко разстояние планетата е подложена на силно излагане на ултравиолетова радиация. Радиацията е способна да разпада молекулите на водата на кислород и водород.

На по-студените планети с присъствие на кислород би означавало,

че възможността за съществуването на извънземен живот е голяма, но в случая с горещата GJ 1132b различно. Това е индикация, че условията в нея са  неблагоприятни за живот, казват изследователите.

На планетата има силен парников ефект,

който се дължи на изпарени водни пари, което допълнително повишава температурата на повърхността на планетата. В резултат на това повърхността може да остане в стопено състояние в продължение на милиони години.

Океанът от магма може да си взаимодейства с кислорода, като отнема големи количества от него. Учените са установили с помощта на компютърни тестове, че само една десета от кислорода си взаимодейства с магмения океан а останалото количество се губи в космоса.

web-space-planet-GJ-1132b

Според учените, за първи път успели да намерят екзопланета, която може да има кислород в атмосферата. В бъдеще, в изучаването на този обект ще се присъединят към тях и  Giant Magellan Telescope и телескопа James Webb.

Изследователите смятат, че изучаването на GJ 1132b да помогне по-добре да се  разберат процесите, които протичат на Венера. Венера може да е имала в миналото кислород, както и същото количество вода, както на Земята, но постепенно загубил водата под въздействието на слънчевата радиация.

Диаметър на планетата е около 20% по-голям от този на Земята и нейната маса се изчислява на 1,6 пъти тази на Земята.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-22-95291

 

 

 

[Total: 1    Average: 5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association