Търсите техника?

dssale.com banner
Руските учени разработиха технология за керамичен 3D (триизмерен печат)

Руските учени разработиха технология за керамичен 3D (триизмерен печат)

Учени от Държавния университет на Томск

са разработили метод за триизмерен печат с керамика, нейните свойства, не са по-нисши като характеристики и сила от легирана стомана, цветни метали и много други метални сплави.

В момента служители ТГУ работят по подобряване на технологията, която в бъдеще ще произвежда различни триизмерни предмети, които могат да бъдат използвани в електрониката, енергетиката, химическата промишленост и дори в отбранителната промишленост.Чрез използването на принтера може да се произведе защитния панел за космически кораби или спътници, керамични отпечатани части могат да бъдат използвани за производство на задвижващи системи и още много други.

“Керамиката има специално място сред най-новите материали, поради особеностите на структурата, тя има различни параметри топлопроводимост, висока якост и твърдост, които определят нейното прилагане, – казва изследователят от Университета Владимир. – Въпреки, че има проблем с производството на керамични продукти на сложна форма, поради което те не получават широко разпространение “.

Владимир каза, че все още е основният метод за производство на керамични форми е леене под налягане, чрез което не е възможно да се получат керамични изделия със сложна конфигурация. Сега на мода  са методи за 3D-печат на сложни геометрични продукти, но чрез тях се получават  порести и не много трайни продукти.

3dprinting

Проектираният от Томските учени 3D-принтер

е в състояние да отпечатате висококачествени монолитна керамика със структурно сложна конфигурация и прецизност на печат до десетки микрона. С такъв принтер ще бъде възможно да се направят триизмерни предмети, кухи сфери, с форма на пчелна пита и други. С една дума, всичко което не са успели да направят чрез конвенционален леене. Принтерът ще предлага и непрекъсната функция печат.

Учените са разработили не само самия принтер, те също са разработили и суровините за него, с помощта на “твърд пламък” саморазпространяваща се високо температурна сиснтеза на базата на реакцията на екзотермично горене, учените получават керамичен прах, след това от прахът става материал, който необходим за печат. При определена температура, прахът трябва да се доведе до кремообразно състояние, след което е готов за печат. Когато отпечатан полуготов продукт е готов, се изпича и това е всичко.

Владимир съобщава, че технологията вече е патентована и одобрена с всички необходими документи. Сега учените работят по адаптирането на принтера за различни видове керамика.

 

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-23-95335

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 1    Average: 5/5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association