250 Gbps: Руските учени имат за цел да направят революция в компютрите с плазменно задвижвани антени

250 Gbps: Руските учени имат за цел да направят революция в компютрите с плазменно задвижвани антени

Екип от руски физици е намерил начин да  настройва силициеви наночастици, така че те да могат да обработват оптични данни при непостигната до сега скорост, проправяйки пътя за създаването на “ултракомпактни и ултрабързи” устройства за обработка.
Резултатите от проучването на експеримент на базата на проведения от учени от Московския институт по физика и технологии (MIPT) и университет ITMO  са публикувани в списанието на Американския колеж Photonics в края на юли.

nano

nano

Учените са извършили серия от експерименти, изучавайки реакцията на наночастици, изработен от конвенционален силикон, с интензивен и кратък лазерен импулс. Те открили, че ако бъдат докоснати от лазера, частиците вътре в плазмата създават ултрабързи реакции.

Частицата от силиций, като по този начин, действа като нелинейна антена със скорост от около 250 GB / S обработка на оптични данни със скорост далеч над тази, която може да се постигне с помощта на конвенционална силициева електроника.

“Днешните оптични влакна са в състояние да  прехвърля информация с рекордна скорост от стотици гигабайта в секунда. Въпреки това, силициевата електроника не позволява такава бърза обработка на информация. Създаването на нелинейни оптични антени ще ни позволи да се реши този проблем, и да проправи пътя за свръхбърза обработка на оптична информация, “Денис Баранов, изследовател с MIPT, съобщи за РИА Новости.

Учените са установили, че разсейването на антената претърпява драматични промени в рамките на много кратък период от време, когато се облъчва от лазерения импулс. Макар, че нормално в началото наночастиците да разпиляват сравнително еднакво количество енергия назад и напред, те превключват на “еднопосочен режим разсейване” под влияние на фемтосекунден лазер.

Той предвижда възможност да се упражнява контрол върху посоката, в която ще се разпръсне светлината.

Такъв експеримент е от съществено значение за създаването на първия изцяло оптичен транзистор и впоследствие, следващото поколение оптични компютри, които ще бъдат в състояние да обработва много по-големи количества информация, тъй като те разчитат на фотони. Транзисторите служат като един от основните компоненти в изчислителни схеми.

 

Източник: https://www.rt.com/news/356800-russia-plasma-computing-nanoparticle/

 

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association