Американци изобретиха мащабируем прцесор

Американци изобретиха мащабируем прцесор

Изследователи от университета в Принстън са разработили мащабируем процесорен чип, броят на ядрата, на  който могат да бъдат променяни по време на производството му. Според TechXplore, създадената специализрана архитектура позволява на процесорните чипове да се използват в центрове за данни, съдържащи от няколко десетки до няколко стотици ядра. Проектът е отворен и достъпен за всеки.

Технически подробности за новия чип, наречен Piton, все още не оповестяват публично. Според разработчиците на процесора може да изпълнява изчисления с относително ниска консумация на енергия. Дължината и широчината на чипа прототип Pitonе шест милиметра. Той съдържа 460 милиона транзистора, размерът на всяки от тях е 32 пМ. Процесорът разполага с 25 ядра.

CPU

Технологията използвана при изработката на чипа се нарича “execution drafting”. Тава специализиран изчислен алгоритъм, който може да изчисли какви блокове код от програмата може да съдържа същите раздели, която може да бъде изпълнена на едно ядро едновременно за всички стартирани програми. Това спестява процесорна изчислителна мощ, консумацията на електрическа енергия и увеличава производителността на приложенията.

Според разработчиците, “execution drafting” технология позволява да се повиши енергийната ефективност на Piton , в сравнение с конвенционален процесор изчислителната мощ на едно  ядро е с  20% по голяма от ковенционалните.

В допълнение в процесора има вградена процесорна технология, която разработчиците наричат “шейпър на памет.”

Благодарение на тази технология на процесора е в състояние да определи какво се изисква от програмата като RAM и това, което е необходимо за експлоатацията му през ширината на предаването на данни. Този метод позволява да се избягват препълване и блокиране на памета. В сравнение със стандартните алгоритми за разпределение на паметта, новата технология може да увеличи производителността с 18%.

И не на последно място чипове Piton могат да бъдат свързани един с друг, което позволява на системата да е с милион ядра.

 

Източник:https://nplus1.ru/news/2016/08/23/piton

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association