Загадка с “КРЪГОВЕТЕ НА ФЕИТЕ” в Намибия

Загадка с “КРЪГОВЕТЕ НА ФЕИТЕ” в Намибия

В тревата, която израства върху изсъхналата почва на пустинята Намиб, може да се наблюдава странно явление – милиони кръгли петна с диаметър от 2 до 15 м, без растителност и продължават в продължение на  2 500 километра.

Тази част от пустинята е  известна като “КРЪГОВЕТЕ НА ФЕИТЕ”, осеяни из цялата пустиня, като голям тревист килим, изядени от гигантски молци.

Според сайта на потребителя Quora Rathaura, те изглеждат още по-загадъчни, като никой все още не знае как точно да обясни този феномен. 

Учените предполагат, че почвата в тези район е замърсена от  радиация , което влияе на някои растения, както и  токсините влияят върху растителността наоколо.

Намибия

Някои хора смятат, че кръговете са  дело на пясъчните термити, които пробиват дупки в земята за съхранение на вода и ядат корените на растенията, които се намират под пясъка за да абсорбира дъждовната вода.

Друга хипотеза е появата на конкуренция на между растенията за ресурси. В суровия климат на пустинни растения се борят за вода и хранителни вещества. Веднага след като по-слабите растения умират, другите стават по-силни, зелената покривка на и придобиват необичайна форма.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-26-95452

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association