Търсите техника?

dssale.com banner
Учените са създали програма за “четене на мисли.”

Учените са създали програма за “четене на мисли.”

По време на изказването на всяка дума в човешкия мозък може да се наблюдава известна активност, която се причинява от цял набор от чувства, свързани с нея. Визуализиране и измерване на тях може да се наблюдава с  функционален магнитен резонанс. Въз основа на това е направено заключение, че съвременната наука има вече достатъчен брой средства за “четене на мисли.”

Разбира се, не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. До този момент, изследванията в тази област са ограничени до определяне на невронни модели и  модели на активност на мозъчните клетки, за да се отделят отделни думи. Ние използвахме модел, в който е имало обособена липсата на невробиологична интерпретация.

Екип от изследователи от университета в Рочестър (Университета на Рочестър), в сътрудничество със специалисти от Медицинския колеж на Уисконсин (MCW) и Teledyne Scientific Company успяха да стигнат по-напред в изследванията си. Учените за първи път успяха да изследват не само  откъснати думи от контекста, но и са наблюдавали невралната активност при четене на цели изречения.

В експеримента са участвали  14 души.

Те са помолени да  четат тихо 240 текста, свързани с прости събития от ежедневието, с многократно повтарящи се думи, като “Зелена кола прекоси мост”, “Списанието е в колата,” “Инцидентът повреди жълта кола”, и така нататък.

Следващата стъпка е алгоритъм за извличане на отделните думи от общия модел на невронна активност в процеса на  четене. За да направят това, изследователите използват т.нар семантичен подход. Същността му се състои в това, че всяка дума има редица сетивни, емоционални, социални или други характеристики, които отличават смисъла и възприятието. В този случай, характеристиките, които в комбинация с нужната дума показват мозъчната активност.

За експеримента са били подбрани  65-характерни  думи , като “цвят”, “agreeableness”, “Volume”, “време” и други.

Участниците бяха помолени да  оценят 242 думи. Потребителите са определени за всяка характеристикас оценка от 0 до 6, в зависимост от това дали е подходящо за всяка една от концепциите. В резултат на това за всяка дума  получава уникален асоциативен резултат от  невралната верига.

mind

По този “речник”  изследователите оценяват  човек  как мисли.

“Открихме, че можем да се идентифицират модели на мозъчната дейност не големи обеми , но с по-висока прецизност средно около 70% вярна”, – казва водещият автор на изследването, Андрю Андерсън (Andrew Anderson) в съобщение за пресата Университета на Рочестър.

Авторите отбелязват, че най-висок процент на наблюдаваните съвпадения за случаите, когато дейността е присъствала в лявата част на мозъка. В проучването на този конкретен случай е  най-успешно при 11 от 14-те хората.

Според самите учени, тяхната работа поражда цяла поредица от нови въпроси по темата за това как значението на думите се отразява върху картата на невронната активност на мозъка. “Не сега, а не през следващата година, но този вид изследвания могат да помогнат на хората, които са загубили способността да се говори, по-специално, в резултат на травматично увреждане на мозъка или инсулт,” – заключава Андерсън.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-23-95344

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0    Average: 0/5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association