Опасностите на изкуствения интелект

Опасностите на изкуствения интелект

“Изкуствен интелект е вече тук, – каза Кристофър Кутарна, Oxford Martin School политолог в университета в Оксфорд. – Но интересният въпрос е този: Къде сме ние в тази ситуация? Колко ще са талантливи мозъците, който  ние сме създали? “. Тази реч на Катурна бе изнесена в  хладна палатка в горещ летен ден в област Оксфордшир.

Преди да се разбере това, което може да бъде или да станат интелигентни компютрите, ние трябва да разберем какво имаме предвид под интелигентност. Говорейки за изкуствен интелект, ние сме склонни да вдигнем летвата, казва Кутарна. Може би си мислите, че за да спечелите партия шах срещу най-добрия грос майстор се нуждаете от ума, но най-добрият гросмайстор в света е бил победен от компютър през 1997. И днес, всеки може да изтегли играта нателефона си, на която той също ще загуби на шах.

Игата рзапочна

Това означава ли, че че компютрите имат интелигентност? “Не вярвайте на новините, – казва Смит. – Никъкъв пробив в областта на Ислуствения интелект не е имало “. Скоростта на компютри се увеличава и надхвърля нашата способност за  бързо мислене, но интелигентност като тази на човека не може и дума да става.

За да се разбере напълно интелигентността, ние трябва да разберем как работи мозъка, а след това и човешкото съзнание. И ние сме далеч от това, казва Лойд. “Не се купувайте книги с зглавия” Как работи мозъкът “, – каза той пред ентусиазираната публика – защото те просто не знаят това. Ние не знаем нищо за ума. “

Смит не е сигурен, че съзнанието съществува. “Може би това е комбинация от памет и въображение, – казва той. – Мисля, че съзнанието е илюзия – когато са престанали да вярват в душата, ума е дошъл да го замени “.

Разумени машини?

И дори ако можем да създадем един разумена машина, ние можем ли да й намерим правилното приложение за добра употреба? Мозъците ни са способни на невероятни неща, но поради тези неща допринасят за нашия скучен живот, каза Лойд. “Колкото по-сложно е устройството, толкова по-банална е информацията, която обработва,” казва той. “Телефонът вече има повече изчислителна мощност от човешкия ум, но ние го използваме, за да селфи”.

Повече тревожна е идеята, че от разработването на Изкуствен интелект, ние очакваме да ни реши всички проблеми, както от страна на божеството. “Мисля, че ние живеем в свят, в който технологиите се превърна в религия – казва Тейлър. – Ние сме назад със средновековна представа, че Бог решава какво да бъде в света, но днес Бог стана технологии “.

Отчасти това се дължи на една политика, която е задвижва от технологията, каза Тейлър. “Силиконовата долина има собствен подход към проблемите, които се наричат solutionism , и тя се основава на идеята, че всички проблеми на света могат да бъдат решени с помощта на технологията”, казва той.

robot

Технологиите трябва да ни служат

Някой може да каже, че с всички технологии, които виждаме и всеки знае, че всички проблеми ще бъдат решени в рамките на 30 години. Но това е грешено мислене. При всяка скорост на развитие на технологиите, ние не може да осигурим на машината човешки интелект.

Empathy (състрадание) и емоциите са особено важни в работата на мозъка ни припомня Тейлър. Ние започваме да образуваме емоционални спомени дълго преди да се формират спомени за събития и тези спомени оформят нашето поведение и взаимодействие с хората, през останалата част от живота. Не Компютърът не може да комуникира с лицето, така че изглежда съвсем естествено за всички нас.

Може би това, е което ни прави специални, казва Тейлър. “Ние трябва  фундаментално да държим на нашата човечност и обич към себе си и ближните.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-27-95481

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association