Търсите техника?

dssale.com banner
Преди 6 милиона години, в центъра на нашата галактика избухнал мощен взрив

Преди 6 милиона години, в центъра на нашата галактика избухнал мощен взрив

Преди шест милиона години, когато на повърхността на Земята не се знае дали са скитали предците на човека, в основата на нашата галактика избухва мощен огромен взрив. Доказателство за този факт, изследователите са открили в посредством изследване на  липсваща маса в нашата галактика.

Измерванията показват, че масата на нашата галактика Млеченият път е от 1 до 2000 милиарда слънчеви маси.

Пет шести от масата е под форма на невидима и загадъчна тъмна материя. Останалата една шеста от масата на галактиката, или 150-300 милиарда слънчеви маси, е нормална материя. Въпреки това, ако броим всички звезди, газ и прах, които наблюдаваме, ние получихме общо само 65 милиарда слънчеви маси. Възниква въпросът: къде са се “скрили” останалите части от нормалната материя в нашата галактика?

В новото изследване, астрономи водени от Fabritstsio Никастро, изследовател в Харвард-Смитсон Център по астрофизика в САЩ, са анализирани архивирани наблюдения на нашата галактика с рентгенови лъчи, събрани от космическия телескоп XMM-Newton, и са установили, че “липсва маса” под формата на ” мъгла “от газ загрява до температура от милиони градуси по Келвин, която прониква в цялата галактика. Тази”мъгла” абсорбира рентгеновите лъчи, идващи от отдалечени източници.

milky way

Използването на компютърно моделиране на данните, получени показа, че “газът мъгла” се разпространяващ се в нашата галактика е неравномерен. В центъра на Млечния път има голям “балон” в радиус от около две трети от разстоянието от центъра на нашата галактика до Слънчевата система. Според авторите, които изучават появата на балона се дължи на дейността на централната свръхмасивна черна дупка в Млечния път, която е от преди шест милиона години. Тя абсорбира активно газът и  част от този газ не е достигнал на хоризонта,  събитие дело на черната дупка. Газът е бил изхвърлен при висока скорост,  около 1000 километра в секунда.  От  миналотодо сега,  след  6 милиона години “балон” е нараснал на около 20 000 светлинни години от радиуса.

Информация: Млечният път (на латински: Via Lactea, на гръцки: γαλαξίας κύκλος) е спиралната галактика, в която се намира Слънчевата система. Има лещовидна форма, а Слънцето е близо до галактичната равнина. За земния наблюдател звездите от тази равнина се сливат в светла млековидна ивица на небето, откъдето идва и наименованието.

Източник :http://earth-chronicles.ru/news/2016-08-31-95600

caffestore

[Total: 0    Average: 0/5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association