Търсите техника?

dssale.com banner
Ерата на металическият водород

Ерата на металическият водород

Чрез превръщане на газа в метал, физика та получи свръхпроводим материал за използване в електронни схеми и мрежи.

Физиците са близки до производството на метален водород: най-разпространеният газ. Това ще отвори нова ера в областта на електрониката: метален водород – ток през свръхпроводник, който позволява да се провежда електричество без загуба. Това е възможно само , ако по-голямата част от свръхпроводниците работят само при температури близки до абсолютната нула. Металния водород ще работи дори и при стайна температура се прогнозира от физика , за да накара хората да забравят за проблеми, като прегряване на компютри, поставяне на твърд лимит за увеличаване на техните мощности.

Получаването на  метален водород е изследвано от  няколко конкуриращи се екипи от физици – сред тях Университета на Единбург учени (UK), Lawrence Livermore National Laboratory (САЩ) и др.  Досега те не са представили убедителни доказателства, че това наистина се е случило: течното вещество не е в стабилна форма и неговата продължителност на живот е само няколко микросекунди. Какво е толкова необичайно в метален водород и защо неговото получаване, се свързана с такова раздвижване?

Водород в най-простият елемент в периодичната таблица: един протон и един електрон.

В същото време   той е този, който най-често “свети” в лъчението на звездите, дължащо се на термоядрения процес, който дава светлина и топлина около своите планети. Въпреки това, при високо налягане физически характеристики на този елемент са изключително сложни. Водородът  първо се трансформира в течност и при температури, близки до абсолютната нула, в твърдо тяло. Освен това елементът при високо налягане,  като всички газове става изолатор, но като метал ще бъде възможно да се обърнат неговите качества, т.е. в проводник на електрически ток. Това че всички метали може да провеждат електричество се дължи на факта, че кристалната им решетка позволява електроните, да се откъснат от атомното ядро и да се движат свободно. При високо налягане във аводород електрони напускат ядро и полученият материал е в състояние да провежда ток и в този случай ще има нула електрическо съпротивление, с други думи да може да провежда електрически ток  без загуби.

Не само, че металеният водород ще бъде свръхпроводник, но той ще има едини наистина уникален свойства. При всички известни свръхпроводници на науката, за работят без загубисе изисква температура, близка до абсолютната нула (-273 ° С), която трудно да се поддържа на Земята. Въпреки това, металът от водород запазва способността да свръхпроводимост дори при стайна температура. В този смисъл, метален водород – е наистина “anobtanium” скъпоценен за науката. Защото благодарение на неговото използване ще бъде възможно да се създадат електрически и електронни уреди, които ще се различават забележителна енергийна ефективност.

Това свойство на металният водород ще революционизира електрониката. Сега дънните платки често прегряват, това една от основните причини, която спира увеличаването на мощността на компютрите. За да решат проблема, инженерите се опитват с помощта на новите системи за охлаждане, но самите те изискват енергия. Архитекти на компютърните системи за дълго време търсят свръхпроводници, като начин за решаване на проблема. Новият метал ще подпомогне да се справят с проблема с прегряването.

img_46366

Други полезни проложения, като екологично чисто и ефективно гориво. Ако се направи горивна клетка, в която металния водород се превръща в обикновен газ, тя ще произвежда около 20 пъти повече енергия, отколкото се осигурява от модерна горивна клетка водород.

Разбира се, създаването на ново вещество, физиците се ръководят не само от цели приложни и теоретични интереси. Счита се, че  от метален водород е изградено ядрото газови гиганти като Юпитер и Сатурн, заради ужасния натиск и отоплението вътре планетите, водородът е в газообразно състояние, с натискът  в тяхната среда, той се превръща в течност. 

Източник: http://rusplt.ru/society/metallicheskiy-vodorod-pozvolit-provodit-elektrichestvo-bez-poter-28167.html

[Total: 1    Average: 5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association