Загатка на звездна система Ета Карина

Загатка на звездна система Ета Карина

Звездната система  Ета Карина е озадачавала астрономите в продължение на векове. Учените не можеха да разберат причините за промените в яркостта на двойната звезда,  установените и записани  приблясъци (светкавици) през XIX век, са много подобни на взрив на свръхнова.

Астрономите от Университета на Аризона (САЩ) са установили, че Ета Карина “светна” поне още два пъти, през XIX век,  продължава да съществува.

Една звезда може да се превърне в свръхнова по два начина, ако звездата е достатъчно голяма, тя се разпада , когато горивото и свърши.  Във втория случай, веществото се натрупва в бяло “джудже”, докато не стане много дебел слой, който причинява експлозия.

Нито единият сценарий не е подходящ за Ета Карина. В средата на 1800-та звездна система е станала толкова ярка, че засенчила останалите звезди в нощното небе, след това отново се свила. Всички факторисочат експлозия на свръхнова, газ и “остатъци”, от които е създадена мъглявината,но Ета Карина не е мъртъва. Тя отново стана много светла през 1890 г., след това през 1953 г. и е удвоила яркостта рязко през 1998-1999.

Eta-Carinae-Nebula

“Ета Карина – свръхнова-измамник,

– казва Мегън Kiminki Университета на Аризона. – Звездата стана много светла, когато тя изхвърли много енергия през 1800 г., но тя все още е тук “..

В 800 измервания на движение на газови мехурчета изхвърлени от звездната система, учените изчисляват вероятната дата на експлозията. Екипът от Аризона откри доказателства за два предишни псевдо нова взрива през XIII и XVI век.

Изследователите са установили, че Ета Карина е бинарна система с два огромни звезди, обикалящи една около друга. По-голямата звездна система е в последните етапи на живота си.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-04-95768

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association