Учените са открили мистериозни неврони на страхът.

Учените са открили мистериозни неврони на страхът.

Китайските учени са открили в мозъците на мишки неизвестни до сега невронни, които са отговорни за появата на чувството на страх или заплашителни звуци. Причините за възникването им в хода на еволюцията остават неизвестни. Резултатите са  представени в статия публикувана от невролози в списание Nature Neuroscience.

Известно е, че в мозъка има образувани мрежи от нервните клетки, които се простират по тялото на мозъчната кора с форма на бадем. Тези невронни мрежи  определят сигналите, които  представляват заплаха и след това изпращат информация от страна на нервната система, която е отговорна за реакцията (напр затихване). В новото изследване, учените са установили, че има механизъм, който изпраща сигнали в обратна посока.

Изследователите открили, че между слуховата зона и амигдалата са по-дълги аксони (дълги разширения на нервните клетки) от очакваните. За да разберат тяхната цел, невролози са провели два експеримента. В началото те се използват ортогенетически подход. Чрез генетични инженерни техники в неврони са вкарани гени, отговорни за образуването на канали в клетъчната мембрана. Тези канали реагират на светлина, която позволява на учените да наблюдават дейността на невроните. Изследователите са успели да затворят част от мозъчната кора, която предвижда, според тях, отговор на мишката към шум, последван от токов удар.

Установено е, че мишките са депресирани от невроните, когато чуват шумът, страхът е изразен в по-малка степен. За да се възпроизведе този резултат, учените използват вирус, който уврежда нервните клетки. В този случай, реакцията на животните не се проявява много често.  Изследователите са използвали позитронна емисионна томография за да видят какво се случва, когато мишките са обучени да реагират на звук, който посочва заплахата. В този случай  между двете области на мозъка се образуват групи аксонални и дендритни бодли и също така увеличава се броят на контактите (синапси) между невроните.

Учените все още не могат да разберат причината за съществуването на откритите невронни пътища, тъй като потискането им лишава мишки от страх. Допълнителни изследвания ще бъдат необходими, за решаването на проблема, както и да се разбере дали има подобна структура в човешкия мозък.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-08-95889

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association