Телескопът “Хъбъл” получи снимки на стриди и перли

Телескопът “Хъбъл” получи снимки на стриди и перли

Телескопът  “Хъбъл” е получил снимки на красива мъглявина NGC 1501, подобена по форма на гигантски стриди, които са скрити вътре като “бижу”. Снимките са публикувани на интернет страницата на Европейската космическа агенция.

Планетарна мъглявина NGC 1501, или “мъглявина Стридите”,

както често я наричат любители астрономи, се намира в съзвездието Жираф, на разстояние пет хиляди светлинни години от Земята.

Слънцето и много други относително малки звезди завършват живота си с не е толкова мощна експлозия като на свръхнова и в хода на една дълга и многостепенна агония.

Такива мъглявини са изключително преходни по космическите стандарти – те продължават около 10 хиляди години, като разхвърляне на горещия газ в междузвездната среда, и в крайна сметка само бяло джудже остава в да свети от възрастните звезди. Поради тази причина, планетарни мъглявини са от голям интерес за астрономите, изучаващи еволюцията на звездите и галактиките.

Star-“перлата” NGC 1501 вече е навлязла в една от последните фази на живота си, когато светлината става изключително нестабилна и вътре огнища избухват периодично, чрез които една звезда пулсира постоянно. Яркостта в случая на една звезда в NGC 1501 се променя толкова бързо, че промените в силата на своя блясък могат да се видят само за 30 минути.

Детайлни снимки на мъглявината са получени от “Хъбъл” с WFPC2 камера, ще позволят на астрономите да видят необичайни “нодули” от газ и прах в рамките на бучки от мъглявината, което показва изключително сложен характер на агонията на звездите в краят на живота си.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-09-95910

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association