Квантов генератор на случайни числа е направен вече в милиметри

Квантов генератор на случайни числа е направен вече в милиметри

Испански физици са проектирали компактен чип за генериране на случайни числа, на основата на квантови  явления. Изследването е публикувано в списание Optica.

Генераторът на случайни номера е устройство или алгоритъм за генериране на последователност от почти независими една от друга цифри. Те се използват в криптографията или за да симулират игрови ситуации. В хардуерния дизайн  в последователност се генерира аналогов или цифров сигнал от случайно вариране на параметрите на физическия процес. 
 
В новата работа, учените са конструирали за фотони интегрални схеми (PIC), които генерират случайни числа в рамките на квантовата физика. Чипът е създаден чрез лазерно базирани инжекционни на индий фосфид. В първия етап, енергията е под определен праг, една малка част от лазер излъчва фотони, които излъчват спонтанни емисии. Полученото разбъркване се усложнява и от фазата на радиация в преодоляване на прага на лазера и спонтанното излъчване става доминиращо.
 
След това първото лазерното лъчение е изправено пред втора подобна радиация. В резултат на това първото действие, като притежаващ два източника, които, поради намесата на светлина създават нестабилна яркост. Нейните разлики са записани на PIC позициониран фотодетектор,  както квантов “източник на ентропия,” отбелязват авторите. Това е възможен метод за генериране на случайни числа в размер на 1 гигабит в секунда. Размерът (6-2 мм) може да се използва в смартфони и таблети.

 
Следващата стъпка ще бъде интегрирането на новия чип с конвенционалните CMOS устройства.

Това ще даде възможност за генерирането на случайни числа за софтуера. В този случай е уместно да се говори за производство на хибридни интегрални схеми, което предполага по-специално комбинацията на силициева подложка с други материали.

Източник : https://naked-science.ru/article/hi-tech/kvantovyy-generator-sluchaynyh

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association