Германци открили полупроводник с спираловидна структура на атомите

Германци открили полупроводник с спираловидна структура на атомите

Физици от Техническия университет в Мюнхен откриха първия неорганичен полупроводник с вита атомна структура. Това се съобщава на интернет страницата на университета.

Материалът е наречен парченце – въз основа на символите на съставните химични елементи: Sn (калай), I (йод) и P (фосфор). Вещество има различна атомна структура, подобна на “двоен винт” ДНК молекула. Този дизайн прави материала гъвкав и същевременно здрав: целостта му не се нарушава, когато се огъва. Неговите влакна включват пет нанометрови двойни нишки, които могат да бъдат изолирани една от друга. Общата дължина на спирала SnIP достига един сантиметър.
 
Следва да се отбележи, че по редица параметри, надвишава по параметри, някои широко разпространени промишлени полупроводници. Така, за разлика от галиев арсенид е по-малко токсичен и в същото време има подобни електронни свойства. Новият материал може да се използва, например в слънчевата енергия, за този процес допринася неговата висока устойчивост на топлина. SnIP е стабилен при температури до 500 градуса по Целзий. Обхвата на  неговото използване може да се разшири, като  приложение и в допингите.
 
Производството на SnIP не е скъпо и може да се направи на отделни етапи на производство на въглеродни нанотръби. По-специално, получаването на филми за използване на слънчевата енергия в случай, че може да се извърши чрез диспергиране в различни разтворители (толуен, и т.н.). Подобен механизъм се използва за създаването на бои на полимерна основа.
 
Предполага се, че генерира подобни структури, които могат атомите на други химични елементи. В момента изследователите работят върху възпроизводството на тези материали. Въпросът за това как да се получи патент за откритието.

Източник :https://naked-science.ru/article/hi-tech/nemcy-otkryli-poluprovodnik-s

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association