Делфините наистина говорят на собствения си език

Делфините наистина говорят на собствения си език

Специален подводен микрофон, който може да се прави разлика в гласовете на отделните животни, е позволил на учените за първи път да запишат истински разговор между две делфини и е установено, че делфините наистина говорят на собствения си език.

Изследователите отдавна знаят, че тези бозайници общуват помежду си с помощта на характерните кликвания и свирки, за да изразят състояние на радост, щастие, или тревожност.

Но сега учените са показали, че делфините могат да променят количеството и честотата на пулса на кликванията, за да образуват отделни “думи”, точно както хората го правят.

Изследователи от природен резерват Karadag в Feodosia са  записали разговори в басейн на два черноморски делфина, чието име е Яша и Яна. Те открили, че всеки делфин, преди да отговорите, слуша без прекъсване, цялото изречение на импулсите на другият делфин.

Ръководителят на изследването д-р Вячеслав Рчбов каза: “В действителност, обменът на сигнали прилича на разговор между двама души.”

“Всеки импулс, изпратен от делфин, е различен по своята форма в диаграмата на времето и набор от спектрални компоненти на честота графиката”.

“Във връзка с това ние можем да приемем, че всеки импулс представлява фонема или дума, казана език на делфини.”

“Анализ на множество импулси, записани по време на експериментите показват, че делфините в завой излъчват , не прекъсват един друг, което дава основание да се смята, че всеки един слуша внимателно импулсите на другите преди собственото си изказване.

“Този език има всички функции и дизайна, присъщи на човешкото поведение, което показва високо ниво на интелигентност и съзнание в делфини и техния език може да се разглежда като силно разговорен система, близък до човешкия език.”

speech

За повече от 25 милиона години в делфиниte еволюира мозъка, която е по-голям по размер и по-сложен от човешкият.

Изследователите открили, че Яша и Ян може да се образуват чрез изречения, състоящи се от няколко “думи” – не повече от пет, но все още не са успели да се разбере тяхното значение.

Д-р Рябов каза, че сега – няма съмнение – това е ясно, че делфините говорят на собствения си език, и е време да започнем да се учим как да общуваме директно с тях.

“Хората трябва да предприеме първата стъпка, за да се установи връзка с първите интелигентни жители на планетата Земя, като се започне разработването на устройства, които позволяват да се преодолеят пречките за комуникация между делфини и хора,” – добави той.

Учените вече са знаели, че делфините използват повече от хиляда различни видове свирки, в зависимост от социалния контекст, но не е ясно дали те могат да комуникират директно един с друг.

През 2007 г. австралийски учени са установили, стойността на отделните свирки, които бяха интерпретирани по следния начин: “Аз съм, където всички”, “Побързай” и “Няма храна.”

https://youtu.be/8RsDEnQ0GHI

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-13-96033

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association