Учените са открили тайната на реакцията на организма при нагряване

Учените са открили тайната на реакцията на организма при нагряване

Биолози от Русия открили как тялото ни реагира на прегряване и топлина, с помощта на компютър са изследвани структурата и механизмите на “включване” на TRPV1 протеина в нервните клетки, основният “термометър” на тялото.

“Това изследване започва в момента, когато нашите колеги бяха помолени да изучават свойствата на TRPV1 за развитието на нови аналгетици и противовъзпалителни средства. Ние бързо намерихме правилната информация и в същото време констатирахме, че с изчисленията можем да видим нещо повече. Това е толкова деликатен процес, който ни смая и се отвори възможност, “- казва Антон Chugunov институт по биохимия, Руската академия на науките в Москва.

 Чугунов и неговия изследователски екип са успели да видят за първи път в една компютърна симулация на това как протеина реагира на температурни промени и как те влияят на характеристиките на работата на организма, което е позволило на биолозите да се докоснат до тайната на това как тялото ни се чувства топло.

TRPV1 протеин принадлежи към семейството на така наречените Trp-рецептори, и е един от най-важните “термометъри” на тялото. Той има редица други функции , които не са очевидни – например, преди пет години,  от Университета на Калифорния установи, че прилепи-вампири използват протеините като “термовизионна камера”, за да търсят жертвите на артериите.

Структурата на този протеин , е добре известна на учените, но биолозите не знаят почти нищо за това как работи и се променя под влияние на температурата. Поради тази причина, за разкриването на други TRPV1 роли и как може да се манипулира работата на този протеин, за да се потисне болката от изгаряния и възпаления е трудно.

Руски учени са направили голяма крачка към решаването на този проблем, като неочаквано разкриват как се променя TRPV1 структура, когато температурите се покачват или спадат.

“За да докажате теорията си са направили изследване продължило през цялата година. Знаехме, че рецепторът се активира при температури над 43 градуса по Целзий, и всеки може да го почувства с ръката си в топла вода. Така че ние чувствахме молекулярна динамика за всеки опит в четири температури: два горе и два са били под 43 градуса по Целзий резултати бяха изненадващи, “- продължава биофизикът.

Според Чугунова  намаляването на температурата не води до моментално “изключване” на протеина – каналът остава отворен за микросекунда, вечност за клетъчните стандарти. С тези данни се надява учени от Института по Bioorganic Chemistry, ще допринесе за създаването на по-ефективни аналгетици лишени от страничните ефекти на лекарства, използвани днес.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-12-96009

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association