Търсите техника?

dssale.com banner
Човечеството няма да бъде в състояние да защити Земята от удар с астероид

Човечеството няма да бъде в състояние да защити Земята от удар с астероид

Човечеството не е в състояние да се предпазват от потенциално опасни астероиди заплашващи удар с Земята,

но сега ние се движим в правилната посока, каза научният съветник на президента на САЩ, Джон Холдени ,  по време на брифинг в Space Flight Center на НАСА Годард.

“Ние не сме напълно подготвени да защитаваме Земята от астероидна опасност, но сега ние бързо се движим в тази посока. Ние инвестираме повече средства в търсенето на потенциално опасни астероиди, които имат големи размери, а в последно време ние получихме един добър пример колко  трудна тази задача в метеорита паднал в Челябинск “, – каза астрофизикът.

Според него, ако  падане на земята  дори и малък метеорит, които не попадат в нито една позната категория на риска , би довело до експлозия със сила на 400-500 килотона тротил, от която бяха били ранени хиляди хора и би причинила сериозни икономически щети.

“Челябинският  метеорит и метеорита Тунгуска през 1906 г. показат, че падането на такива обекти са изключително рядко, но  се случва – веднъж на сто или хиляда години, метеоритът Тунгуска, бяхме щастливи, и няма гаранция, че такива бедствия винаги ще се появят над териториите, където няма хора. Ако искаме нашата цивилизация да продължи да съществува, трябва да сме подготвени дори за такива редки събития, ето защо мисията  ARM е насочена към включване в решаването на проблеми, свързани с опазването на планетата от подобни заплахи “.

Американският президент Барак Обама постави  задачата НАСА (през 2010 г.) да организира експедиция до астероид през първата половина на 2020 г., а през 2030 г. – до Марс. За да се реши този проблем, НАСА стартира през 2014 г. Инициативата за ARM (астероид Redirect Mission), при които е планирано космическата агенция да посетите един от астероидите в близост до Земята, за да се пробва  да промени хода на неговото движение.

Първоначално са разглеждани два варианта за неговото прилагане – План А, означава изместване на малък астероид със специална “торба” и неговото транспортиране до орбитата на Луната, и план Б, в който е трябвало да  сонда на НАСА да кацне на повърхността на голям астероид, отделена от нея с един фрагмент от вида си и да го транспортира до Земята.

През март миналата година, експерти на НАСА са решили да изберат втория начин, тъй като тя предоставя повече научни предимства, включително проучване на възможностите за “промяна” на курса астероида към сблъсък със Земята. В януари 2016 започна подробно изследване на мисията с участието на НАСА Jet Propulsion Laboratory и частния космическата промишленост.

Според Гейтс, Мишел (Michel Gates), ръководител на проекта ARM, окончателният проект ще бъде одобрен за сондата, от НАСА през 2018 г.  Досега НАСА не е избрала мишена за ARM, но те най-вероятно ще бъде голям астероид с високо съдържание на вода и първичната материя на слънчевата система.

Когато астероидт  доставен в орбита, НАСА планира да изпрати да го Орион пилотиран космически кораб, чийто екипаж ще улови астероид и да го върне обратно на Земята за изследване. Успешното завършване на това начинание, те се надяват да НАСА, ще помогне да се разбере как човечеството да се предпази от  заплахи с операциите по добив на малките небесни тела от Слънчевата система.

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-15-96108

caffestore

[Total: 2   Average: 4.5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association