Корейците създадоха Термоакустични високоговорители за смартфони

Корейците създадоха Термоакустични високоговорители за смартфони

Инженери от KAIST са разработили компактен Термоакустични говорител на базата на графена. Изследването е публикувано в ACS Applied Materials & Interfa.

В основата на работата на Термоакустичните системи е взаимодействието на топлина и звук. Първоначалният интерес в такива системи се дължи на възможността за създаване на звуково поле с помощта на еднопосочен поток на топлина. Ефектът се  използва, при производството на Термоакустични двигатели и хладилници. Феноменът също така позволява изграждането на Термоакустични динамика. В такива устройства, звукът се възпроизвежда чрез прилагане на напрежение на наноматериали, вместо вибрации, което позволява направата на по-компактни тонколони.
 
По-рано, група от учени от Китай е доказала способността да произвежда гъвкави еластични Термоакустични високоговорители, базирани на въглеродни нанотръби. През 2009 г., техните колеги са разработили прототип на финландски високоговорители от Термоакустични алуминиеви наножици. Апаратът е в състояние да предава честоти между 40 кХц и преди всичко се разглежда като източник на ултразвук, по-специално на сонара. Но предишните разработки не са били предназначени за масово производство с търговска цел.
 
В новото изследване, авторите са представени опростен метод за създаване Термоакустични високоговорители, базирани на графен. В първия етап на двуизмерни графенови оксиди са били подложени на замразяване под вакуум. След това, за подобряване на индикатора за проводимост, материалът е окислен и легирани с азот. В резултат на това, изследователите получили тънък филм от графен с намалената оксид аерогел пореста структура. Производството не изисква използването на шаблони.
 
Създадена система високоговорители се състои от 16 плоски високоговорители, които имат  40 вата мощност. Качеството на звука не отстъпва на текущите аналози на пазара. Според учените, по-достъпно  производство прави тази технология по-привлекателна от гледна точка на комерсиализацията. Те могат да се използват по-специално в областта на мобилните устройства или необходимостта да се инсталират високоговорители по стените и извити повърхности.

Източник : https://naked-science.ru/article/photo/na-dne-dikovinnye-morskie-obitateli

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association