Коста Рика отбелязва 155 дни на 100% възобновяема енергия (и броенето продължава)

Коста Рика отбелязва 155 дни на 100% възобновяема енергия (и броенето продължава)

Има вероятност страната да се освободи напълно от производството на енергия от изкопаеми горива за по-малко от 5 години

Коста Рика е много повече от тучната зеленина на туристически рай, тя е също и пионер в използването на зелена енергия. Малката централноамериканска нация е генерирала 100% от електроенергията си от възобновяеми източници за последните 155 дни, и броенето все още не е приключило.

Миналата година страната отчете 99% производство на електроенергия от възобновяеми източници, което според Енергийния институт на Коста Рика, включва 285 дни производство и употреба на изцяло зелена енергия.

Благодарение на уникалния си климат и терен Коста Рика има възможност да се възползва от многообразие от възобновяеми енергийни източници. Най-голям дял от производството в страната (около 80%) идва от водноелектрически централи, като естествено следствие от голямата речна система и интензивните тропически валежи. На второ място е производството на геотермална енергия (приблизително 12%) като резултат от вулканичната дейност. Слънцето, вятъра и биомасата са останалите източници във възобновяемия електроенергиен микс на страната.

Впечатляващите резултати на Коста Рика са постижими благодарение на два съществени фактора – липсата на голяма енергоемка индустрия, както и на размерите на страната (едва 51 100 км2) с население от 4,9 млн. души, които обуславят по-ниската обща консумация на електроенергия, в сравнение с големите и гъсто заселени държави.

Тропическата нация цели да се освободи напълно от производството на електроенергия от изкопаеми горива в рамките на 5 години. Със сериозни инвестиции в геотермални енергийни проекти и прогноза за още по-интензивни дъждове през следващите години, има вероятност целта да бъде достигната дори по-рано от първоначално планираното.

 

Източник : http://ceznewsletter.bg/main/view/70

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association