Необичайни промени в стратосферата на Земята

Необичайни промени в стратосферата на Земята

Въздуха над екватора търпи промяна в посоката на Стратосферата  от почти една година , според НАСА.

въздушния поток в стратосферата,е по-постоянен от ветровете в близост до повърхността на Земята. В допълнение, те оказват сериозно влияние върху състава на атмосферата. От тях, може да зависи плътността на озоновия слой и разпределението на замърсителите, така че изследванията на ветровете на стратосферата са в ход от 50-те години на миналия век. През времето, изминало от началото на наблюденията, учените са свикнали с някои закони на поведение на въздуха в стратосферата, но през 2016 г. някои от тях сериозно промени.

24960249

s07170982

s38646035

В района на екватора на височина от 11 до 50 km има въздушен поток, който обръща посоката на всеки две години. Въпреки това, в този септември е сменил посоката си почти два пъти по-бързо, което не е  предвидено от метеоролозите. Данните  записани в стратосферата от въздушни балони на НАСА. Тази промяна е изпълва със сериозни последствия, както се е случило в миналото на всеки две години се променили трептенията на озон над екватора с над 10%.

Експерти смятат, че причина за внезапна промяна на вятъра може да бъде глобалното затопляне, но точната причина за обръщане на посоката на въздушния поток все още не е установена.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-19-96230

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association