Четири дни на Сатурн

Четири дни на Сатурн

В чест на началото на последната година от мисията “Касини», служители от JPL са публикувани много интересно видео. Ти се състои от кадри, взети от 25 до 27 април и обхваща 44 часа от живота на Сатурн.

Тъй като газовият гигант се върти около оста си с около 10,5 земни часа, това е местеният ден. Във видеото можете да видите въртенето на облака от газ и гигантска буря.

Информация за Сатурн:

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по големина в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е известен най-вече с пръстените си, съставени от лед и космически прах. Сатурн носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн, съответствие на титана Кронос в древногръцката митология . Символът на планетата е стилизирано изображение на сърп (♄).

Сатурн е съставен от водород, хелий и следи от други елементи. Вътрешността на планетата е съставена от малко ядро от скали и лед, оградено от тънък слой метален водород, който е ограден от дебел външен слой газове. Скоростта на вятъра на Сатурн може да достигне до 1 800 km/h, много по-бързо от ветровете на Юпитер. Планетата има магнитно поле със средна сила между това на Земята и много по-силното магнитно поле около Юпитер.

Сатурн притежава голяма система от планетни пръстени, съставени най-вече от лед, примесен с малки частици космически прах. Открити са шестдесет естествени спътника около планетата. Титан, най-големият около Сатурн и втори в Слънчевата система (след Ганимед около Юпитер), е по-голям от планета Меркурий и единственият естествен спътник в Слънчевата система, притежаващ значителна атмосфера.През януари 2005 г. космически модул достигна до повърхността на Титан, която има консистенция на мокър пясък.

Shishe.bg

[Total: 1   Average: 4/5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association