Американски учени правят карта на въздействието на геомагнитни бури в САЩ

Американски учени правят карта на въздействието на геомагнитни бури в САЩ

Изследователите са взели предвид не само външните фактори (слънчеви бури), но също така и вътрешни – електропроводимостта на земната кора, която зависи от геологията и тектоника в определен регион.

Свирепи геомагнитни бури могат да донесат провала на електроенергийната система в продължение на месеци. Щетите, причинени от такива събития може да надвишава $ 1 трилион и възстановяването им  може да отнеме от няколко месеца до няколко години.

Важно е, че операторите на енергийна мрежа, имат планове разработени и управлявани от тях, така че рискът от срив от геомагнитни бури е намален. Чрез картите, които вече са направени и планират да направят учените, заплахата от буря за електрическите мрежи може да бъде количествено намалена.

Какво е магнитна буря?

Магнитни бури – временно смущение в магнитното поле на Земята.

Причината магнитни бури – вятърът на електрически заредени частици, които се изхвърлят от слънцето. Карти показват амплитудата на геоелектрическите области, които се образуват на повърхността на земята по време на силна буря. Геолектрическото поле взаимодейства с електрическите мрежи и понякога уврежда трансформатори на високо напрежение и причинява прекъсване на електрозахранването.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-20-96252

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association