Физици за първи път заснеха взаймодеиствието на атомите

Физици за първи път заснеха взаймодеиствието на атомите

Американски учени са изследвали поведението на отделните атоми в решетката им и установили, защо ние не можем да се създадем високо-температурни полупроводници.

Ако се опитаме да разгледаме атом чрез свръхмощен микроскоп, няма да видим нещо, поради факта че те се движат с голяма скорост, която изглежда като сливане в една неразличима мъгла. Това е  нещо върху което са мислили , изследователи от MIT (Масачузетския технологичен институт) те взимат калиеви атоми и ги охлаждат до почти абсолютната нула  и веднага след като частиците почти спират своето движение – “успяват да заснемат”  техните атоми в оптична решетка. Такава система създава смущения на пресичащи се лазерни лъчи, върховете на енергията и минимумите на интерферационните картини – нишки и мрежова клетка, в която и да “свие” отделната частица. Тогава учените са успели да направят няколко стотици снимки под атомно-силов микроскоп.
 
В статия публикувана от списание Science, авторите съобщават, че местата на решетката (обикновено по краищата), където са разположени калиевите атоми е слаби връзки , те запазват известна нормално разстояние помежду си. Но в плътни клъстери близо до центъра на решетката са буквално залепени заедно с друг, като близо привличащи се помежду си магнити. И наистина, докато атомите са ориентирани така, че техните противоположни заряди се редуват.
 
В интервю за пресслужбата на MIT е един от авторите на Tsvirlayn Mark (Martin Zwierlein) предлага да се сравни това поведение с човешкото. Например, в гъсто населени градове, хора тихо живеят буквално един върху друг. Но някъде в по-слабо населените райони всеки има много празно пространство.
 
В действителност, работата се извършват в някои аспекти на теоретичен модел приет днес Bose – Hubbard, който описва взаимодействието на бозони и електрони на пространствена решетка и е важно за разбиране на действието на свръхпроводимите материали. Самите електрони не може да се видят дори и при температура, близка до абсолютната нула, и калиевите атоми са достъпни за моделиране и наблюдения на учените. Според Tsvirlayna и колегите му, един необичаен експеримент “залепване” на атома при достатъчно висока плътност може да се отрази на поведението на електроните при стайна температура, и това явление може да бъде свързано с трудности при генериране на високотемпературни свръхпроводници.

Източник : https://naked-science.ru/article/sci/fiziki-vpervye-snyali-vzaimodeystvie

Shishe.bg

[Total: 1   Average: 4/5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association