Един прост тест с помощта на слюнката на пациента, може да се диагностицира астмата

Един прост тест с помощта на слюнката на пациента, може да се диагностицира астмата

Учените са изобретили нов подход за откриване на астма при хората, което позволява да се определи наличието на болестта само чрез анализ слюнка.

Астмата е една от тези болести, за които диагнозата отнема много време и пари. За да се провери за наличие на това заболяване, лекарите трябва да учат историята, да използват различни инструменти и да се извършват редица скъпи тестове. Напоследък обаче, учените са открили някои характеристики на заболяването, което може да опрости диагностичния процес. Преди няколко месеца, изследователите открили молекули, които циркулират в кръвта на пациенти с бронхиална астма, чрез което може да идентифицира заболяването много бързо.
 
Крайният пробив в тази област е проучването от изследователи в Loughborough University във Великобритания, който е работил в сътрудничество с болница в Нотингам. Екип от учени взели проби от слюнката от здрави хора и страдащи от астма. В резултат на изследването, изследователите са намерени десет уникални характеристики, присъщи на човешката слюнка, от пациенти с астма. В допълнение, казват изследователи с тези характеристики могат да се определят и степента на сериозност на развитие на заболяването.
 
По този начин, въз основа на проучване  могат да бъдат разработени на универсални тестове, които с една и съща проба човешки слюнката ще идентифицира т заболяването.
 
Въпреки очевидният  успех на изследването, учените са все още имат да проведат много експерименти, които ще се изпробват ефективността на метода в дългосрочен план. Само тогава изследователите ще могат да започнат да се провеждат клинични изпитания.

Източник : https://naked-science.ru/article/hi-tech/prostoy-test-s-ispolzovaniem

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association