Космическо пътуване в криогенен сън скоро може да се превърне в реалност

Космическо пътуване в криогенен сън скоро може да се превърне в реалност

Още една технология на научната фантастика може да осъществи своят реален  вариант и по този начин много по-рано от обещаното в най-смелите прогнози на футуролозите. Скоро може да има  космически мисии в дълбокия космос по време на полета до местоположението хората да пътуват в криогенен сън.

Затова космическата компания SpaceWorks с финансовата подкрепа на космическата агенция НАСА разработва решение на този въпрос. Тестване на новата технология е планирано в рамките на относително кратък полет до Марс, който отнема само няколко месеца.

Само си представете ситуация, в която трима или четирима души в продължение на няколко месеца са заточени в една стая с размерите на малка стая и след изпълнение на техните задължения трябва отново да се върна в стаята и остана там в продължение на няколко месеца. Изтощени от липсата на възможност да правят нещо различно от това да седят в ограничено пространство.. Ако си мислиш за някои ултрамодерено риалити шоу за участниците. С такива проблеми и недостиг на пространство, астронавтите ще се изправят, когато летят в дълбокия космос. Само си представете, че в това пътуване на хората, например има сериозно скарване.

Но това не са всички проблеми, с които ще се сблъскат. Например, не по-малко изненадващо е количеството на ресурсите, необходими за доставяне, да речем, шест души до Марс. В НАСА са изчислили, че в този случай необходимостта от космическия кораб с 380 кубически метра жилищна площ и с тегло 28 тона. Шест гладни астронавти се нуждаят за цялото пътуване дотам и обратно 13 000 килограма провизии. Но ако се използват в рамките на този полет криогенната  технология, не само може да намали значително количеството на необходимата храна, но и значително да намали общото тегло на ракетата-носител и космически кораб, както и количеството на горивото, изразходвано от тях.

Какво е криогенен сън?

Това е състояние, при което максимално се  забавят всички метаболитни процеси в организма. Процесът е по-близко до хибернация на тялото. Но факт е, че човешкото тяло не разполага с природна възможност да зимен сън, но е в състояние на подобна на хибернация, на лицето може да бъде поставен  изкуствен апарат. Нещо повече, тази технология вече съществува и е много активно практикува в медицина. Въпреки това, там се нарича малко по-различно – индуцирана кома. Обикновено това условие се прилага, след като човек от сериозна вреда, за да се даде възможност на тялото, без да губите енергия за други метаболитни процеси.

Докато са в това състояние, астронавтите ще получават всички необходими хранителни вещества и елементи интравенозно. Въпреки това, практиката показва, че парентерално хранене (венозно) в продължителна употреба може да доведе до редица много сериозни проблеми. За да отговори на тези въпроси и ще се заемат от SpaceWorks. Но възможността да влезе човек в състояние на криогенен сън, е много по-близо, отколкото може да си представим.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-09-20-96270

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association