10 алкални храни

10 алкални храни

Повечето от храните, които ядем днес са вредни за телата ни. Те са токсични и повишават киселинността в организма ни. Последиците от такива храни, плюс други фактори като стрес, липса на сън и хормонален дисбаланс увеличават риска от заболявания, както и правят дисбаланс на обмяната на вществата.

Яденето на алкални храни е чудесен начин да се намали риска от заболявания. Необходимо  е да се отбележи, че повечето алкални храни са на растителна основа храни. Представя ме ви  10 алкални храни , които е препоръчително да похапвате за да нормализирате баланса в организма си .

 

1.Бадеми 

Almond

Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е (в 100 g се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза). Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини. В бадемите са съсредоточени и витамини от групата В.Редовният и регулиран прием на бадеми подобрява мозъчната дейност, намалява стреса и лекува безсъние. Оказват благотворно влияние при бронхиални астми и пневмонии. Пиенето на бадемово мляко може да намали стомашните киселини и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

2.Броколи

brokoli

Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук. Думата броколи произлиза от италиански (broccolo) и означава в множествено число “цъфтящи върхове на зелето”.
Бpoкoлитe cъдъpжaт pacтитeлни влaкнa, кaлий, фocфop, кaлций, мaгнeзий, жeлязo, цинк, мaнгaн, cяpa, витaмин C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K, пpoвитaмин A, фoлиeвa киceлинa и бeтa кapoтин.
Peдoвнaтa кoнcyмaция нa бpokoли пpeдoтвpaтявa paзвитиeтo нa aтepocклepoзa и нacтъпвaнeтo нa пpeждeвpeмeннa cтapocт /cъдъpжaщитe ce в тoзи зeлeнчyк на xoлин и мeтиoнин възпpeпятcтвaт нaтpyпвaнeтo нa xoлecтepoл в opгaнизмa /. Toзи вид зeлe cпoмaгa зa oтcтpaнявaнeтo oт чoвeшkия opгaнизъм coлитe нa тeжкитe мeтaли и зaтoвa e нeoбxoдимa xpaнa зa xopaтa, кoитo лeкyвaт лъчeвa бoлecт.
Toзи зeлeнчyк e пpeкpacнa диeтичнa xpaнa, кoятo пpeдпaзвa oт oнкoлoгични, cъpдeчнo-cъдoви зaбoлявaния, нepвни paзcтpoйcтвa, oт бoлecти нa cтoмaшнo-чpeвния тpaкт, oт нapyшaвaнe нa oбмянaтa нa вeщecтвaтa, пoдaгpa.

3.Авокадо

avocado

Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на Ацтеките и Маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган.
Плод е пълен с витамини, минерали, включително и калий (повече, отколкото има в бананите), но не съдържа холерестерол или твърди мазнини, а вместо тях – моно сатурати (които помагат за намляването нивата на „лошия холестерол). Подобно на зехтина, авокадото може да се похвали само с „добри” мазнини.

Смята се, че то е толкова полезно за стимулиране на мозъка, колкото и боровинките. Заредено с витамини, минерли и фибри, авокадото също така е богато на олеинова киселина, която намалява нивата на холестерола в организма.

4.Спанак

spanak

Спанакът (Spinacia) е род тревисти растения от семейството лободови — Chenopodiaceae. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Листата са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и PP.
Освен това в спанака има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен. Витамините А и С в спанака се запазват при термична обработка.

Спанакът засища и снабдява организма с хранителни вещества, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от спанака, а благодарение на високото съдържание на желязо в него хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.

Ползи от Спанак
Спанакът подобрява обмяната на веществата и спомага за изработването на енергия. При този уникален състав спанакът е много полезен не само като диетичен продукт, но и като средство за профилактика и лечение на много болести.

Спанакът заздравява зъбите и венците, предпазва от анемия и укрепва кръвоносните съдове, стимулира работата на задстомашната жлеза и нормализира работата на червата.

5.Краставица

krastavica

Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно двусемеделно растение от семейство тиквови. Съдържа голямо количество вода (73%) и е силно разпространена в България. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър.
Макар че основното им съдържание е 95% вода, краставиците притежават чудесен вкус и диетични качества. Краставицата съдържа над 40% калий, 10 на сто натрий, 7,5% калций, 20 процента фосфор и 7 на сто хлор, ферменти и минерални соли. Полезните и лечебните свойства на краставиците са известни отдавна. През XVIII век семената на краставицата били описвани като едни от „четирите най-студени семена“ и използвани за охлаждане на организма и борба с глистите. Във Франция печени краставици се използвали за нормализиране на функциите на черния дроб и при стомашно-чревни разстройства и инфекции.

„Всички знаят, че Луната властва над нея, макар че за прохладата, която тя носи, може да се каже само едно – ако този плод бе само с градус по-студен, той би станал отрова. Затова е толкова добър за горещ стомах и горещ черен дроб…“ – пише за краставицата английският лекар и астролог от XVII век Николас Кулпепер. Като лечебно и лекарствено средство краставицата днес е почти забравена. В миналото е била позната като средство за борба с възпаленията и повишената температура, най-вече при децата. Препоръчвали я при увреждания на белите дробове и бъбреците.

6.Целина

celina

Целината (Apium graveolens), позната още като керевиз или кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae).
Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини! Цяла палитра от полезни хранителни вещества!
Целината помага за понижаване на кръвното налягане. Когато се комбинира с други плодови или зеленчукови сокове, става полезна за организма по различни начини, в зависимост от вида сок, с който е смесена.

7.Банан

aromat_banan

Бананите (Musa) са род дървоподобни растения, макар технически да са тревисти растения. Терминът банан се използва и за продълговатите плодове на дървото.
Бананите съдържат много въглехидрати, те са част от здравословната диета. Освен че са с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.

В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. Те са известни и като пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.

8.Диня

dinq

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, лубеница, любеница) (Citrullus lanatus[1]) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук.
Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.
В 100 г диня се съдържат 80 калории В 100 г диня се съдържат 80 калории
Ароматната диня учудващо има само половината от захарното съдържание (5%) на една ябълка. Динята съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол. Динята е източник на антиоксиданта ликопен, за който са направени изследвания и е установено, че може да помогне за предпазване от тумори.

9.Лимон

limon

Лимонът (Citrus × limon) е хибридно цитрусово дърво от семейство Седефчеви, както и плодовете на това дърво. Среща се в диворастящо състояние в Индия и Индокитай, а в България е интродуциран, предимно като декоративно растение. Плодовете се използват за кулинарни цели по целия свят, предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус.
Месестата част на лимоновия плод съдържа значително количество органични киселини ( например лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5%), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол и други. В семената на лимона могат да се открият множество липиди и горчиви вещества като например лимонин.

Ароматът на лимона се дължи предимно на лимоновото етерично масло, съдържащо терпен, α-лимонен (до 90%) и цитрал (до 6%).
Лимоните притежават високо съдържание на витамин С и калий. Витамин С се справя чудесно в борбата с настинките и вирусите, докато калият стимулира мозъка, подпомага правилното функциониране на нервната система и регулира кръвното налягане.

10.Зеле

zele

Зелето (Brassica oleracea var. capitata) е многолистно растение от семейство Brassicaceae (или Cruciferae), които се използват като зеленчук.
Зелето е изключително мощна храна. Древните лечители вярвали, че този зеленчук съдържа енергия от луната, защото расте на лунна светлина. Модерната наука за храненето обяснява неговите полезни свойства с високите нива на сяра и витамин C в съдържанието му.
Зелето спомага за намаляване на теглото при някои хора. Това е поради съдържанието в зелето на витамин С, който спомага за изгарянето на мазнини, както и витамин В, който усилва метаболизма и по този начин помага на тялото да се освободи от мазнините.
Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи.
Витамин Е е познат с това, че поддържа кожата здрава, както и спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки. Достатъчно количество на витамин Е в едно тяло, помага за предотвратяването на акнето.

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association