Да разгледаме от близо Юпитер през очите на “Juno”

Да разгледаме от близо Юпитер през очите на “Juno”

След петгодишно пътуване през пространството сателитът “Juno” се позиционира на фиксирана в орбита около най-голямата планета от Слънчевата система. Сондата ще се обиколи Юпитер 37 пъти, опитвайки се да избегне най-интензивно излъчване и след това ще  се потопи в атмосферата на планетата.

Аматьор астроном публикува видео, на което показва приближение на гигантската планета очите “Juno” .

https://youtu.be/vziVwKAbDsI

Юпитер е петата планета от Слънцето и е газов гигант – една топка от водород и хелий. Учените не знаят какво точно има в сърцето на планетата и дали Юпитер се формира на сегашната си орбита или е била на различно място на слънчевата система. Сред другите мистерии: има ли вода на Юпитер, дали тя има твърда сърцевина и защо северните и южните сияния са най-ярките на Юпитер в Слънчевата система.

Остава загадка и Голямото червено петно. Последните наблюдения на космическия телескоп “Хъбъл”  са показали, че вековната чудовищната буря в атмосферата на Юпитер е намаляла.

Космическият апарат ще приключи мисията през 2018 г., “навлизане” в атмосферата на Юпитер. Данните за произхода на планетите ще помогнат да се разбере развитието на Земята и Слънчевата система като цяло.

juno

“Juno”, която получи името в чест на съпругата на римския бог Юпитер -е втората мисия, която изучава газообразната планета. Първа мисия на Юпитер – “Галилео” – стартира през 1989 година. След това устройството намери доказателства за океана под ледената повърхност на Европа, луна на Юпитер.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-04-96754

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association