Евакуират 2 милиона души в Съединените щати и Куба заради урагана “Матей”

Евакуират 2 милиона души в Съединените щати и Куба заради урагана “Матей”

2 милиона души са засегнати от евакуацията на Куба и Съединените щати, дължаща се на ураган четвърта категория на име “Матей”, който е известен като един от  най-мощните прогнозирани в последните няколко години в региона.

Урагана е със скорост на вятъра до 230 км / ч вече е отминал Доминиканската република и Хаити, убивайки най-малко девет души. В сряда вечер достигна източния край на Куба, според Yahoo News и в почивните дни на въздействието на силни ветрове и бури ще достигне щата Южна Каролина в САЩ.

Преди ураганът “Матей” в Куба се проведе мащабна евакуация на местните жители. От опасните зони бяха евакуирани близо 900 хиляди души. Евакуацията е обявена в провинциите Гуантанамо, Сантяго де Куба, Олгин, Гранма и Тунас. Първата провинция,  която ще удари “Матей” е Гуантанамо. Силни ветрове удариха град Baracoa и Maisi Imias. Скоростта на вятъра достига 120 километра в час, а високи вълни заляха кейовете.

Първият американски регион, който ще изпита въздействието на бедствието, ще бъде Бахамските острови. Континенталното крайбрежие на Флорида урагана ще  достигне в четвъртък сутринта US време. Според настоящите прогнози на метеоролозите се очаква, че окото на вихъра, където скоростта на вятъра е най-голямата в региона ще бъде над морето, а контакт със сушата се очакват в Южна Каролина. Регионален телевизионен оператор WISTV съобщава, че евакуацията ще засегне над един милион души. Това се дължи на факта, че траекторията на завихрянията може да се променя и следователно е добре да се евакуират огромни крайбрежни зони. Губернаторът Ники Хейли обяви извънредно положение. “Ние решихме, че, започваме от  утре и ще се евакуират всички от крайбрежните райони,” – каза Хейли по време на пресконференция.

s96148184

Очаква се, че Матей ще достигне от другата страна на държавата в събота сутринта. По това време, неговата скорост трябва да бъде малко по-малка, като прогнозите са до 160 км / ч.

Преминаването на Матей над Карибите донесе унищожение и жертви в Хаити, Доминиканската република, Колумбия и Сейнт Винсент и Гренадини. Според официални данни, в тези страни най-малко девет души са загинали в следствие на бурята.

В Хаити, ураганът повреди магистралата и унищожи главен път и мост на него, в резултат на това южната част на острова,, е изолирана от останалата част на страната.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-05-96779

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association