Изригване на вулкана Асо в Япония

Изригване на вулкана Асо в Япония

В събота вечер вулканът Асо , разположен в японската префектура Кумамото (юго-западната част на страната), започна да изригва.

Това съобщиха от управлението на националната метеорологична японска организация . Вулканът изхвърли стълб от пепел около единадесет Km надморска височина над морското равнище.

Японския метеорологичен контрол повиши нивото на опасност от изригването на три по десетобалната система и призова местните жители да не се доближават до подножието на вулкана.
Както беше съобщено от властите на префектура Кумамото, поради тежки отлагания от вулканична пепел в близост до Асо железопътна линия е спряно. Веднага след изригването  в префектурата снабдяването с електрическа енергия бе спрян на близо 30 хиляди души в Кумамото. Към днешна дата захранването е напълно възстановено.

Изследователите предупреждават, че изригването на Асо е придружено от нажежена лава и отломки, и пепел, може да продължи. “Състоянието на вулкана в момента е нестабилно,” – отбелязват в Националната агенция за метеорологичен контрол.

Поредица от мощни земетресения не е известно дали са пряко свързани с изригването на вулкана , които разтърсиха префектура Кумамото през пролетта.

s98958287

s99888886

Японските метеоролози класифицират текущата вулканично изригване като взривното вещество и отбелязват, че този вид дейност Асо разкри за първи път от януари 1980 година.  Височината на вулкана Асо е 1592 метра.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-08-96897

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association