Търсите техника?

dssale.com banner
Експериментът Филаделфия: между реалност и митове

Експериментът Филаделфия: между реалност и митове

Загадката на Philadelphia Experiment е живяла в продължение на повече от половин век. През това време движението в пространството на разрушител Eldridge,US Navy   през 1943 г., е успял да придобие невероятно количество митове и се превърна в “градска легенда.” Но дали тази история се основната  на истинската причина или всичко това – талантлива измислица от началото до края?

Липсващият разрушител

Началото на легендата е поставил астрономът Морис Джесъп. Впрочем , до този момент не е ясно дали този човек е бил наистина учен. Известно е само, че Джесъп е продавач на авточасти и любител на уфологията. През 1955 г. той публикува книгата “Доводи в полза на НЛО”. Тя донесе на автора славата, но това е една от причините, живот на Джесъп да се променили драстично.

Малко преди публикуването, той получи писмо от човек, който нарича себе си пенсиониран моряк Carlos Miguel Алиенде. В него се разказва за събитията, който са не по малко загадъчни, отколкото летяща чиния. Твърди се, през 1943 г. правителството на САЩ е провело въз база на Военноморските сили във Филаделфия редица експерименти с участието на разрушителя “Eldridge”. Пречупени електромагнитни вълни събрани в едно много мощно поле,в които корабът е трябвало да бъде не само невидими за радара, но също така и за очите на хората.
 
Разрушителят “Eldridge» (DE-173) е в експлоатация през лятото на 1943. Дължината на кораба е 93 м, денивелация – 1260 тона и се смята, че по времето на “експеримента” на борда е имало 181 души. Пез периода 4 януари 1944 г. до 09 май 1945 корабът извършва бойни мисии в Средиземно море. 28-ми май 1945 той заминава за Тихия океан, за да подкрепи американския флот във войната с Япония. През 1951 г. корабът е прехвърлен в гръцката флота и преименуван Leon. През 1992 г., унищожителят е изведен от експлоатация, а през 1999 г. предаден за рециклиране.

0_60e24_8b2b1828_orig

Алиенде каза, че след началото на експеримента разрушителят е обгърнат от зеленикав облак … и корабът изчезва. Само миг по-късно той се “материализира” отново с целия си екипаж. Авторът е видял всичко със собствените си очи от палубата на кораба. Той също така спомена, че експериментът не е преминал гладко, убивайки няколко моряка, а някои са полудели.

Според легендата експериментът е  повторен през октомври на същата година. Както “морски свинчета” са решили да използват друга команда. Когато генератора е включен, корабът отново изчезна – Понякога се твърди, временно се появява в 300 км от Норфолк – и след изключване на полето се връща обратно към първоначалното си местоположение.

Привидно опитът изглежда почти като за последен път, но тепърва завършва с мащабна трагедия. По време на “процеса” на борда са били 181 души и почти всички от тях са били убити или осакатени с най-невероятни увреждания.  27 моряци буквално “кондензирани” на кораба, сякаш те са били зазидани в момента на построяване на кораба. 13 от членовете на екипажа са загинали от изгаряния и други причини. След шокиращата трагедия на правителството на САЩ отказва да продължи да работи по проекта.

7_usseldridgede173ashnsleond54c1957pixusnavy

Къде е вашето доказателство?

 
Писмото на Карлос Алиенде е трудно да се вземе на сериозно, защото от безбройните грешки и изпълнено с неяснотии. Неговата История е по-скоро прилича на потоко словоизлеяния. Книгите посветени на тази легенда на Алиенде са почти винаги отпечатани в редактирана форма, където на история се дава най-малко  яснота и доказателства.
 
Освен това, не е ясно доказателство, че авторът на писмото е реален и че не е плод на въображението на Морис Джесъп. Въпреки това в продължение на много десетилетия, хиляди изследователи на този феномен не може да открият доказателства. Смята се, че Карлос Мигел Аленде е псевдоним, зад който се крие Карл Алън. Алън наистина е служил в един от корабите на товари и теоретично може да е видял някои от тестовете базирани във Филаделфия.
 
Тогава в военно морската  поща пристигна книга Джесъп “аргументи в полза на НЛО”. След уфолози представени в книгата, той каза, че той разпознава авторът, Карлос Алиенде. След разпит военните освободили Морис, който продължава своето разследване, въпреки че често започва да се оплаква от наблюдението и от странни телефонни обаждания, които са започнали да го притесняват.
 
20 Април 1959 Джесъп е трябвало да се срещне с един от неговите приятели, за да сподели най-новите резултати от търсенията им. Но срещата не се състояла: официалната версия, Джесъп се самоубива от задушаване от изгорели газове в колата му. Аутопсията е проведена и лекар потвърди смъртта му. Въпреки, че това е самоубийство на Джесъп малцина са имали подозрение: през последните години, неуспехи в бизнеса и личния си живот го преследваха  една след друга.
 
Дори ако приемем на вярно свидетелството на “очевидците”, не е ясно дали вторият експеримент е бил извършен или има само един. Някои изследователи смятат по тази тема първият експеримент е проведен на 20 юли, а вторият – 28 Окт 1943. В писмото, каза Карлос Алиенде само един експеримент.

100

Айнщайн и Тесла

 
Съществува легенда, в която Philadelphia Experiment има пръст самият Алберт Айнщайн – в косвения смисъл разбира се. Фактът, че в писмото си до Алиенде се позова на единна теория на полето, върху която великия учен е работил в продължение на много години. Въпреки, че тази теория все още не е създадена, любители на мистицизъм не са объркани: според тях, самият Айнщайн може да унищожил документите, опасявайки се, че откриването ще падне в недостойни ръце.
 
Въпреки това, известно количество истина в твърденията за участие в историята на Айнщайн там има. Според някои документи, великият физик наистина е работил с военноморските сили на САЩ през 1943-1944-те години, въпреки че няма доказателства, че той е бил по някакъв начин участник в експеримента Филаделфия.
 
Друг голям физик, чието име често се свързва с липсващи документи е Никола Тесла. Алфред Билек, който твърди, че са служили на “Елдридж” като Tesla лично е ръководил организацията на експеримента, въпреки че не е доживял до края. Разбира се, теоретиците на конспирацията искали да се свържат тези събития, като смъртта на  гения е  специално конспиративен замисъл.
 
Смята се, че името на Карлос Алиенде крие Карл Алън, който през 1943 г. е служил като моряк на борда на кораба, “Андрю Fyureset”, която е базирана в Филаделфия до разрушителя “Олдридж”. Алън – Алиенде страда от психично разстройство и е изпратил писма до Джесъп, смятат и много други уфолози.

101

Разрушителят “Елдридж” Днес

 
Нова вълна от интерес към темата е породена от  филма “Филаделфия Experiment”, който бе представен през 1984 година. Това стана, след като на един от членовете на екипа “Елдридж”  изведнъж се върна памет. По време на многобройните интервюта и пресконференции Билек дорисува  истории все повече и повече и нови штрихи. Той каза, че по време на експеримента, разрушителят се премества не само в пространството, но и във времето и се появи за кратко през 1983 г. въз основа на Монтоук, след това се връща към Филаделфия. В друга история на Алфред Биелек дори присъстваха извънземни … намирането на такива доказателства сега е твърде много, тъй като много свидетели установили, че има “нехуманна практика”.
 
В продължение на години, ВМС на САЩ отказа да коментира експеримента Филаделфия. Но през 1990 г., под обществен натиск военните реши до сложат  точка на това и дали свободният достъп до всички записи, които бяха публикувани в дневниците на разрушител “Елдридж”, което разбира се, напълно отрече историята на Алиенде. Достатъчно е да се каже, че кораба … всъщност никога не е бил във Филаделфия. Но легендата оказа траен и тази стъпка само я извежда като второто раждане: теоретиците на конспирацията обвиниха военните , че са сменили дневниците  и започнаха да търсят тези записи.
 
През 1999 г. едно събитие, което е трябвало да убеди всички веднъж завинаги събрали всички оцелели моряци, които са служили през 1943 г. на “Елдридж”. Те се оказаха петнадесет души, включително капитана на кораба, 84-годишният Бил Ван Алън. Те всички са в един глас уверили обществеността, че не е имало експеримент и че доказателства Алиенде е измислица. За някъкъв си Алфред Биелек, нито един от членовете на екипа не знаеше. Накратко и ясно коментира слуховете бивш моряк, 74-годишният Ед Wise: “Мисля, че е някой изобретил пътуване във времето.”

Какво наистина се е случило?

 
Възможно е, че въз основа на експерименти в Филаделфия наистина да е имало , но нищо което да се телепортира е нямало. В онези години, инженерите  активно са проучвали възможността за “размагнитване”, намаляване на магнитните полета на кораба, за да се предпазва срещу магнитни морски мини, които представляват по-голяма опасност. За да направите това, на борда на кораба увити в електрически проводници,  за непосветените лицето е плод на фантазия , разбира се, че може да изглежда много странно.
 
Има и друг вариант, който не е прието да се разпространява. В края на краищата, това е да се припомни, че през 1950 в САЩ и СССР са участвали в надпреварата във въоръжаването. И експериментът Филаделфия може да бъде опит за дезинформация на съветското ръководство. Трудно е да се каже как тази история може да убеди учените в СССР, но убеждава американската общественост, че това е огромен успех.
 
От легендата на експеримента Филаделфия имат своето вдъхновение  много писатели и сценаристи. Първият филм, посветен на тези събития, е издаден през 1984 г., а през 1993 г. е имало продължение. Най-новият филм, засягащ темата, бе направен през 2012. В допълнение, на експеримента, посветена на много научно-фантастични истории.

Източник : https://naked-science.ru/article/history/filadelfiyskiy-eksperiment-mezhdu

Shishe.bg

[Total: 1   Average: 5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association