Бобрите може да помогнат за създаване на нов костюм за плуване

Бобрите може да помогнат за създаване на нов костюм за плуване

Бобрите и някой други животни за разлика от моржове и китове, нямат слой подкожна мастна тъкан, но това не им пречи да плуват в студена вода. Тялото им се запазва топло и остават сухи по време на плуване, за това им помага въздушен слой.

Специалисти от Масачужеския технологичен институт решиха да създадат костюм за плуване на база принципа на кожата на бобрите.

Специалистите експериментирали с няколко размера влакна, за да създадат непропусклива вода материя, като замервали всеки път количеството на въздуха , който се съдържа между влакната и материята. За създаването на слой от въздух в материята учените използвали лазер и не големи късове от акрилна боя с хиляди дупчици. 

s52202148

По време на експериментите, космите са били потопени в силиконово масло, за да се позволи по-добро, генериране на въздушни мехурчета. Експериментите показаха, че когато потопените косми близо до основата, образувани доста дебел слой въздух. Колкото до краищата на косата, въздухът става по-малко. Според изследователите, образуването на въздушни пространства е силно повлиян от скоростта, с която повърхността е потопена в течността.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-10-96938

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association