Спътникът CubeSat  получи нова информация за слънчевите изригвания.

Спътникът CubeSat получи нова информация за слънчевите изригвания.

В допълнение към видима светлина и топлина, която постоянно излъчва Слънцето, то изпраща и рентгенови лъчи и ултравиолетови лъчи към Земята.

Новият спътник  CubeSat – миниатюрно устройство, което е платформа с ниска цена за мисии с малък бюджет – в момента е в пространството и изследва обхвата на рентгеновата част на спектъра на Слънцето. Той рядко се използва за наблюдение на космически обекти.

9 юни 2016 спътник Миниатюрни X-Ray Solar Spectrometer, или MinXSS, с размера на един хляб, чието изграждане е финансирано от НАСА, пое изследователски дейности, като събиране на данни от “меки” рентгенови лъчи. В следното видео можете да видите една малка слънчева интензивност на изригване, което е настъпило на 21 юли 2016 г. Снимки на пламъка е получена от обсерватория Solar Dynamics НАСА; данни в меки рентгенови лъчи, събрани чрез MinXSS сателит са показани на графиката отдясно.

Всеки вид радиация излъчвана от слънцето дава уникална информация за физиката на слънчевите изригвания.

Тези данни дават информация за температурата, плътността и количеството на материала, за да избухне по време на слънчево изригване. Всеки от тези фактори е ключов параметър за определяне на развитието на огнища и процеса на нагряване на слънчевата атмосфера с тях.

s76605269

В крайна сметка, радиацията излъчена по време на слънчеви изригвания достигнат горните слоеве на атмосферата на Земята: рентгенови лъчи, излъчвани от слънцето, може да предизвикат смущения на GPS сигнали, радио сигнали и други комуникации. Наблюденията на  сателита MinXSS са особено важно, тъй като тези лъчи влияят върху горния слой на атмосферата, известен като йоносферата.

Източник :http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-10-96935

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association