Вижте кое е най-старото дърво в Европа

Вижте кое е най-старото дърво в Европа

Черна мура в Гърция е официално признат за най-старото дърво в Европа!

Изследователите открили в планините на Пинд в Северна Гърция горичка на вековни дървета. Тя включва един екземпляр, който е пуснал корени в земята най-малко преди 1075 години. Това го прави най-старото дърво в Европа, официално признато.

Ръководителят на експедицията Paul J .. Kruzik съобщи, че проучването пръстените на вековното дърво ще бъдат полезни при наблюдение на изменението на климата.

c591964f

За възрастта на най-старото дърво, екип от изследователи от Университета на Аризона (САЩ), Университета в Майнц (Германия) и университета в Стокхолм (Швеция) безболезнено взе проба от сърцевината на дървото с диаметър 5 мм. Учените са преброили пръстени, за да се изчисли възрастта на дърво. Според Kruziku дърво, което получи името на Адонис, в действителност, много по-старо. “Ние не сме достигнали центъра, – добави той. – Значи това е определено е над тази възраст”.

може би в Европа има по-стари дървета, но много от тях оценяват само визуално, възрастта не е потвърдена от броя на пръстените. В допълнение, Adonis е младеж в сравнение с Intermountain spinalis бор (5000 г.) в Белите планини на Калифорния или Светите смокини (2.3 хиляди години) в Шри Ланка.

“Впечатлен съм, че това дърво е преминало през цялата човешка история, всички империи – Византийската, Османската, – животът на всички хора, живеещи в тази област – добавя Kruzik. – Толкова много неща могат да доведат до смъртта му. За щастие, това не се докоснато в продължение на хиляди години. “

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-11-96964

Shishe.bg

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association