Може ли трудното детство да съкрати живота ни?

Може ли трудното детство да съкрати живота ни?

Учени са открили , че трудното детство съкращава живота на клетъчно ниво!

Лишенията и трудностите, като дете изкуствено състаряват възрастта на човешките клетки, като намаляват продължителността на защитните секции в краищата на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане, казват в статия по генетика , публикувана в списание Proceedings на Националната академия на науките.

Теломерите – това е най-крайните части на хромозомите, разположени в ядрото на всяка човешка клетка. Теломерите защитават ДНК от увреждане. Когато те се съкратят при всяко делене на клетките, като дължината им не е достатъчна, при  новото разделение клетката умира.

1477356003

Съвсем наскоро, учените са установили, че дължината на теломерите и техния статус може да промени не само възраст, но също така в резултат на различни процеси в организма, свързана с депресия, бедност и стрес. В същото време, по-силните са симптомите при психично заболяване и колкото по-дълго то продължава толкова съкращава теломерите. Така например, жителите на  “гето” в Amesterdame имат средно по 100-170  по-къси теломери, отколкото в богатите райони на жителите на града.

Eli Puterman (Eli Puterman) от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър (Канада) и колегите тества дали стресови ситуации в детството може да повлияят на  дължината на теломерите и здравето на клетките.

За да извършат това, изследователите са анализирали ДНК на почти 4600-възрастни американци , които взеха участие в едно от широкомащабните проучвания за стареенето, измерена е дължината на теломерите в техните хромозоми и са изследвали колко сериозни проблеми са имали в детството си и колко често трябвало да преодолеят трудностите в ранните години живота си.

Някои от тези изследвания са анализрали различни фактори – липса на пари от родителите си, загубата на баща или майка, алкохолизъм или наркомания на родителите, периодични или постоянни побои от роднини или колеги в училище, младежката престъпност и други негативни фактори. В допълнение към проблеми в детството, изследователите проследяват и изпитанията на живота в зряла възраст, разглеждане на честотата на участниците референции експеримента в областта на здравеопазването и социалните услуги.

Както се вижда от анализа на неблагоприятните фактори в детството и живота на възрастните наистина е свързан с по-малка дължина на теломерите и ускорен спад  в напреднала възраст.

Повече от всичко, този процес се влияе от социални проблеми в детството – повишаване на тяхната сложност и дължината на един теломерите при съкращаване с 11%  увеличава шансовете за преждевременни проблеми. Интересното е, че финансовите несгоди в детството и в зряла възраст, имат малък или никакъв ефект върху този процес.

Връзката между дължината на теломерите и проблемите в детството, както казват учените показва, че социалната среда може да окаже силно влияние върху продължителността на живота и качеството, което може да предразположи лица за развитието на хронични възпаления, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, диабет и други опасни заболявания. В близко бъдеще, учените ще тестват дали твърденията са действително верни на база използване на събраните в хода на подобни наблюдения в Европа данните.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-04-96755

caffestore

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association