Как можете да откриете  ГМО в природата?

Как можете да откриете ГМО в природата?

Изследователите са разработили компактно устройство за откриване на ГМО в природата.

Екип от учени от Университета Райс представи устройство, което сканира водни проби за откриване на наличието на генетично модифицирани протеини.

Докато генното инженерство технология ни помага да се постигне по-голяма ефективност в отглеждането на различни растения, превенция на болестите и контрол на вредителите, генетично модифицирани организми могат да имат отрицателно въздействие върху природните природните екосистеми, ако използването им е извън контрол.
 1_180
В момента изследователите се отглеждат генетично модифицирани Bt-царевица адаптирана за изолиране на делта-ендотоксин протеин. Тази модификация позволява на растението да произвежда естествен пестицид срещу вредителите, без да се засягат по-голямата част от другите насекоми и животни. Въпреки това, както се вижда от многобройните проучвания, тази генетична модификация може да се отрази неблагоприятно на водната екосистема, в която излиза от контрол. След като във водните обекти, Bt-царевица причинява огромна вреда на ручейниците (причинява на насекомите пълна метаморфоза от ларви само от водата), което от своя страна води до нарушаване на цялата водната екосистема.

Вдъхновени от филма “Стар Трек”, изследователите в Rice University са разработили LTS устройство, което ви позволява да сканирате водни проби за наличието на ГМО. Устройството работи чрез свързване към ДНК целеви наночастици или антитела за протеини ГМО, чрез който може ефективно да се открие генетично модифицирани организми във водата.
 
В дългосрочен план, тъй като разработчиците твърдят, че устройството, на LTS може да помогне на учените в търсенето на живот извън Земята, изучаване на извънземни проби за наличие на признаци за изграждане на протеини.

Източник : https://naked-science.ru/article/hi-tech/issledovateli-razrabotali-0

caffestore

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association