Може ли да се направи спирт от въздуха?

Може ли да се направи спирт от въздуха?

Учените са създали нано-материал, който произвежда алкохол от въздуха.

Физиците в САЩ са създали специален “nanotip” от графен и мед, които използват електрически ток за преобразуване на въглероден диоксид (CO2) в молекулата на етанол – обикновения алкохол, според докладпубликуван в списание ChemistrySelect.

“Ние всъщност случайно открихме, че този материал работи така. Първоначално ние просто искахме да изпълним първата стъпка от тази реакция, но в хода на експеримента бързо осъзнахме, че катализаторът извършва  самата реакция, без намеса от наша страна “, – каза Адам Rondinon (Adam Rondinone) Националната лаборатория в Oak Ridge (USA).

1447861461_gallery_1409675203

През последните години учените активно се опитва да намерят начин за преобразуване на CO2 в биогорива и други ценни вещества. Така например, през юли тази година физик от Чикаго представи необичайна слънчева батерия от наноматериали, които пряко използват светлинната енергия, за да се превърне молекули въглероден диоксид в производството на въглероден окис и водород, от които можете да получите  метан, етанол и други биогорива.

Rondinon и колегите му са успели да доведат този процес, към логичен край и  се опитват да намерят нови и по-ефективни начини за разделяне на CO2 във въглероден окис и кислород, без да се създаде друга реакция от продукта, които са безполезни или дори пречат на производството на биогорива от въглероден диоксид.
Като основен материал за този катализатор, учените са избрали мед, чиито електрохимични свойства са идеални за превръщането на CO2 в емисиите на въглероден окис и други молекули.

Проблемът е, че медта и се превръщат в CO2 наночастици не като едно вещество, а като няколко десетки молекули, чието присъствие зависи от концентрацията на напрежението, което се пропуска през катализатора. Това го прави почти невъзможно за промишлено използване на тези сплитери CO2.

Физиците в Oak Ridge решават този проблем чрез използване на друг обещаващ наноматериал – графен. 

Това даде възможност на изследователи от САЩ за гъвкаво контролиране на процеса и довежда  CO2,  винаги до конвенционален етилов алкохол – средно около 60% от молекулите на въглеродния диоксид се превръща в етанол.

Учените не знаят точно какво се случва в тези точки, обаче те показват, че графеновите гънки пречат на пълното възстановяване на молекулите на CO2 и по този начин предотвратяват превръщането в етилен, етан и други въглеводороди.

Тази технология за производство на алкохол от въздуха, според физиците е почти напълно готова за индустриално приложение – цената на тези катализатори е ниска и те могат да бъдат произведени в големи количества. Като учени вярват, че тяхното изобретение може да се използва за съхранение и събиране чрез слънчеви панели или вятърни турбини излишък от енергия, под формата на алкохол, който след това може да се използва като биогориво за превозни средства или  за горивни клетки.

Източник : http://www.popmech.ru

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association