Венера е била първият населен свят в Слънчевата система

Венера е била първият населен свят в Слънчевата система

Американски учени са установили, че преди 3 милиарда години, климатът на Венера не е бил толкова топъл и суров колкото е сега и тя може би е била първата обитаема планета в Слънчевата система.

Повърхността на Венера е достатъчно гореща, за да се стопи земята и да се появят токсични облаци от сярна киселина в небето. Венера често се нарича злият близнак на Земята, но условията за живот на тази планета не винаги са били толкова , като в “ада.” Според последните проучвания, Венера може да е била първата планета в Слънчевата система, която е била обитаема.

От резултатите от изследванията, които ще бъдат представени тази седмица по време на среща на Американското астрономическо общество в Пасадена,  следва че, когато светът е бил изпълнен просто от примитивни бактерии, Венера може да са имали по-мек климат и океани с дълбочина до 2000 m.

“Ако сте живели на Венера преди 3 милиарда години, при ниски географски ширини и в низините, няма да видите разликата от живота в тропиците на Земята в момента,” – каза Майкъл Вей, който е изучавал планетата в Института за космически изследвания в Ню Йорк Gobbarta. Според него, небето на Венера в момента е облачно, а в някои области, ден и нощ има проливен дъжд.

Вей каза също, че ако твърденията на учените са правилни, тогава океаните на Венера просто са изчезнали преди 715 милиона години, което означава, че по време на своето съществуване, е имало достатъчно за появата на микроби.

венера

Други изследователи също са се съгласили, че въпреки различните съдби на двете планети, Земята и Венера са подобни.

Експертите се надяват, че бъдещите изследвания ще помогнат да разберете дали Венера е била обитаема. Въпреки това, учените отбелязват, че тези изследвания ще бъдат трудни за изпълнение. “Това ще отнеме на развитието на технологиите и пари, за да се създаде един кораб, който не може просто да седи на Венера, но също така съществува в нея. За да “оцелее”, роботът ще трябва да се научи да копае в повърхността на планетата, “- каза един от изследователите.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-18-97262

caffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association