Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Всеки знае за съществуването в Египет на мистериозни пирамиди, но не всеки знае, че под тях се крие огромен лабиринт. Информацията съхранявани там, може да разкрие тайните не само на египетската цивилизация, но и на цялото човечество.

Този древно египетски лабиринт се намира в непосредствена близост до езерото Биркет Карун на запад от река Нил, на 80 км южно от модерния град Кайро. Той е построен през 2300 г. пр.н.е. и е сграда, заобиколена от висока стена, където  хиляда и петстотин надземни помещения и още толкова подземни съоръжения.

Общата площ на лабиринта е 70 хиляди квадратни метра. На посетители не е позволено да се запознаят с подземните стаи на лабиринта, там се намира гробницата на фараоните и крокодили – свещените животни в Египет. В древен Египет фараоните са получавали специално обучение включващо изпитания с крокодили. Над входа на лабиринта от египетските думи са изписани:

“Лудост или смърт – ще намери слабият или порочен човек, само един силен и добър човек ще намери тук живот и безсмъртие”

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Много лекомислени и порочни хора влезли през тази врата и не излезли никога повече. Това е – бездна, от която се връща само смелият и чист дух. Сложна система от коридори, дворове и стаи в лабиринта е толкова сложно, че един аутсайдер никога не може да намери изхода. Лабиринтът се потапя в абсолютна тъмнина и когато се отвори някоя врата и и чуеш  ужасен смразяващ звук, като гръм или рева на хиляда лъвове.

Преди големите празници в лабиринта се извършват и ритуалните жертвоприношения, включително човешки. Така  древните египтяни, са показвали своето уважение си към бог Собек – огромен крокодил. В древни ръкописи е запазена информация, че в лабиринта наистина е живял крокодил с 30 метра дължина. 

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт е една изключително голяма сграда – с размери на основата 305 х 244 метра. Гърците се възхищавали на този лабиринт повече от всички други египетски сгради, с изключение на пирамидите. В древността се е наричал “лабиринт” и той служи като модел за лабиринта на остров Крит.

С изключение на няколко колони, сега той е напълно разрушен. Всичко, което знаем за него се основава на древните свидетелства, както и за резултатите от разкопките, извършени от Сър Флиндърс Петри, който се опитал да направи реконструкция на сградата. Най-ранното споменаване принадлежи към гръцкия историк Херодот от Халикарнас (около 484- 430 BC. Д.), Той споменава в своята “История”, когато Египет е разделен на дванадесет административни области, управлявани от дванадесет владетели и са дали собствените си впечатления за това съоръжение :

“Така че те решиха да оставят общия паметник и решиха да издигнат лабиринт малко над езерото Moeris, в близост до така наречения град на Крокодила. Видях във вътрешността на лабиринта: той е извън всички възможни описания. В края на краищата, ако се вземат и събират всички стените, и всички големи сгради издигнати от гърците, като цяло, ще се оказа, че те струват по-малко труд и пари, отколкото този, който са изразходвани за лабиринта.

В същото време, храмовете в Ефес и Самос са доста забележителни. Разбира се, пирамидата  е огроменно съоръжения и  е на стойност на стойност на много по голяма от построените сгради в  Гърция, въпреки че те също са страхотни. Въпреки това, в лабиринта надминава размера и на пирамидата. Той двадесет ярда от порта до порта, разположени една срещу друга, шест на север и шест в юг, прилежащи една към друга.

Лабиринтът е обграден от стена и е разделен на долна ( надземна част ) и долна (подземна част). 

Горната част на лабиринта, която  видях е по-добра от всички човешки творения. Преходите през камерите и криволичещи пътища, са  е много объркващи.

Манетон, Първосвещеникът на Хелиополис в Египет, който пише на гръцки, отбелязва в своята работа запазени във фрагменти, датиращи от преди новата ера на III век. д. и посветена на историята и религията на древните египтяни, че създателят на лабиринта е четвъртият фараон от XII династия, Аменемхет III, който той нарича Lahares, Lampares или Labaris и за което той пише:

“Той управлява осем години. В Arsinoyskom Ноум той си построи гробница . Лабиринт с много стаи “

Между 60 и 57 години преди новата ера. д. Гръцкият историк Диодор от Сицилия временно живял в Египет. В своята “историческа библиотека”, той твърди, че египетския лабиринт е в добро състояние.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Този лабиринт не е толкова забележим с размера си, колкото с практичността и финеса на вътрешното устройство, които не могат да се възпроизвеждат. Защото, когато човек влезе в лабиринта, той не може сам да намери пътя си обратно, и той се нуждае от помощ от опитен водач, която знае перфектно устройството на лабиринта.

Някои казват, че дори, че Дедал, когато посетил Египет се възхищавал на прекрасно творение. Той е построил лабиринт за цар Минос на Крит,както е посочено в мита, обитаван от чудовище наречено Минотавър. Също така, критския лабиринт вече не съществува.

Диодор не е виждал тази сграда, той просто е събирал данните, които са били достъпни за него. В описанието на египетския лабиринт, той използва два източника и не е в състояние да се признае, че те и двата са на една и съща сграда. Малко след като първото му описание,  започва да се мисли за тази структура като паметник на  дванадесетте монарха на Египет:

“Две години Египет нямаше господар  и хората започнаха бунтове и убийства, докато дванадесетте най-важният лидери се обединиха в свещен съюз. Те се срещнаха в Съвета в Мемфис и подписаха споразумение за взаимна лоялност и приятелство и се обявил владетел.

Те управлявана в съответствие с техните обети и обещания, подкрепени по взаимно съгласие в продължение на петнадесет години, а след това решили да изградят за себе си общ гроб. Идеята за тях е, че както в живота те са имали сърдечно разпореждане един към друг и имат еднакви почести, то и след смъртта на тялото трябва да почиват на едно място в една гробница, и всеки да бъде погребан там погребан там.

Това творение е трябвало да надмине предшестващите. Така че, избора на място за гробницата е избран в близост до езерото Moeris в Либия, те са изградили великолепна гробница от камък във формата на квадрат, еднаква по величие от всяка страна. Била е изписана с изкусни резбовани орнаменти и всякакви други елементи, които  потомци никога не може да надминат.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Египетският лабиринт пази тайни на древните цивилизации.

Зад оградата е изградена зала, заобиколена от колони от двете страни по четиридесет от всяка страна, покривът е изработен от един цял камък, издълбан отвътре и украсен с изящни многоцветни картини. Дворът също е украсени с красиви панорамни картини на места, от където са били началниците, както и съществуващите там храмове и светилища.

Като цяло, за тези управници знаят, че толкова голям е обхватът на плановете им за изграждането на гробницата и размерът на разходите, че ако преди приключване на работата не бъде намален, създаването им ще остане ненадминат. И след царуването на тези управници в Египет в продължение на петнадесет години,  се случи, че управлението е преминало в ръцете на един човек … “

За разлика от Диодор, гръцки географ и историк Страбон Amaseysky (около 64 пр.н.е.) прави описание на базата на лични впечатления. В ’25 BC. г. той композира собствена префектът на Египет Гай Корнелий Gallusе извършил едно пътуване до Египет, както той описва , подробно в своята “География”:

“В допълнение, в този Ноум има лабиринт – структура, която може да се сравни с пирамидите – и до него гробницата на цар, строител на лабиринта. От първия вход на канала, се върви напред 30 или 40 етапа, ще достигнете до жилищна площ във формата на трапец, където има село, както и голям дворец, състоящ се от много стаи, стаите са заобиколени една от друга с колонади, всички тези колонади са разположени в един ред и по една стена, която е подобна на дълга стена с залите пред нея и пътищата, водещи към тях, са точно пред стената.

Преди входовете на залите има дълги куполи, с извити пътеки пътеки между тях, така че без водач да не може чужденец да намери входа или изхода. Учудващо е, че на покрива на всеки коридор се състои от един-единствен камък, както и че има арки с ширина по подобен начин, покрити с плочи от твърда скала, без никакви примеси от дърво някъде, или някаква друга субстанция.

s15160855

В края на сградата, който заема място над сцената, е построена за гробница – четириъгълна пирамида, на която всяка страна е равна на височината на пирамидата.

Погребаният там – Imandes. Казват, че такъв брой зали са изградени от обичая да се съберат тук всички управници в зависимост от ранга на всеки, заедно с техните жени и жрици да се извърши жертвопринушение, носейки дарове на боговете и в прожесите по важни въпроси. Всеки Nome е в отделена стая, посветена на него. 

Малко по-нататък в главата 38-а, Страбон дава описание на посещението си в свещените крокодили Arsinoe (Krokodilopol). Това място се намира в непосредствена близост до лабиринта, така че може да се предположи, че той също е видял лабиринта. Плиний Стари (23 / 24-79 пр. Д.), в своята “Естествена история” дава най-подробното описание на лабиринта.

“Да кажем за лабиринта, едно необичайно творение създадено от човешката екстравагантност, но не може да се опише с думи. Той е все още там в Египетският Лабиринт, който е създаден за първи път като мина, преди 3600 години, от крал Petesuhom или Titoesom. Херодот казва, че всички, тази структури са  създадено от  12 царе, последният сред които Psammetichus.

Назначаването му се тълкува по различни начини: според Demotelu, това е царския дворец Мотерида в Ликея – Гробницата на Мерида, според тълкуването на мнозина, тя е построена като храм на Слънцето, което е най-вероятно.

Във всеки случай, няма никакво съмнение, че тук е взаймствал Дедал образец на лабиринта, който той създава в Крит, но възпроизвежда само една стотна от него.

s19799565

Това е вторият след египетския лабиринт, а третият е на Лемнос, четвъртият в Италия, всички покрити с арки от дялани камъни. В Египет,  лично ме изненада входа и колоните – от камък с Парос, останалата част от него се състои от блокове от сиенит – розов и червен гранит, които едва ли могат да бъдат унищожени дори след векове.

Детайли които описват местоположението на това съоръжение и всяка част поотделно е невъзможно да се намерят, тъй като тя е разделена на региони, както и префектура, която се нарича nomes и 21  големи пространства, в допълнение има и храмове на боговете на Египет, и освен това, Nemesis 40 Aedicula затворени параклиси, погребални храмове направени много пирамиди четиридесет подгруги, който заема шест Arur 0,024 хектара в основата.

s01981864

 

В изграждането на тези арки от дялани камъни за подпори са използвани от стволовете на дървета [египетски акация] -потопени в  масло. “

s95671919

Описание от римски географ Помпоний Мела, който през 43 BC.  е изложил в своята книга “Положението на земята”, състоящ се от три книги, приети в Рим за възгледите на познатия свят:

“Лабиринтът построен от Псамтик I, тя обхваща една непрекъсната стена на залата три хиляди и дванадесет дворци. Стените и покрива са покрити с мрамор. Лабиринтът има само един вход.

Вътре има безброй криволичещи завои. Всички от тях са насочени в противоположни посоки и си комуникират помежду си. В коридорите има врати двойки, които си комуникират една с друга. Коридорите се обграждат помежду си. Това създава голямо объркване, но можете да бъде разбрано. “

Авторите от древността не предлагат никакво единно , последователно определение на тази забележителна сграда. Въпреки това, както в Египет фараоните са строили от камък само светилища и съоръжения, посветени на култа към мъртвите (гробници и погребални храмове) – след това да го всички други сгради, включително и дворци, са построени от дърво и кирпич – така лабиринта не може да бъде дворец или административен център на паметника (при условие, че Херодот, говорейки за “паметник” не означава “гробницата”, който е напълно възможно).

От друга страна, тъй като фараоните от XII династия са конструирали пирамидата като гробница, единствената възможно предназначение на “лабиринт” е храм ( може би храм за обучение на Фараоните). Според много правдоподобни обяснения, дадени от Alan B. Лойд, той вероятно е служил като погребален храм и за Аменемхет III, който е погребан в пирамидата наблизо, както и в храма, посветен на няколко богове.

Неопределен остава и отговорът на въпроса как този “лабиринт” е получил името си. Правени са опити да се използва значението на египетската думата «Ал lopa-rohun, laperohunt» или «ро-на-ро-henet», означава “вход към храма от езерото.”

Но между тези думи и “лабиринта” думата няма фонетично съвпадение, също в египетски текстове не намерих нищо подобно. Предполага се също, че името на престола на Аменемхет III на, Lamares, елинизирана версия на която звучи като “Labaris” идва от името на храма Labarisa.

Тази възможност не може да се изключи, но това не обяснява същността на явлението. Освен това силен аргумент срещу това тълкуване е фактът, че Херодот, авторът на най-ранния писмен източник, не се споменава за Аменемхет III. Не се споменава и как тази структура, известна сред самите египтяни ( “Amenemhat животи”). Те просто казват “лабиринт”, без да се има предвид, че е необходимо да се обясни какво е то.

За да се опише огроменото вдъхновяващо и умело изпълненно каменно съоръжение, той използва гръцката дума, като терминът изразяващ определена концепция за общата възхвала. Този вид на описанието е дадено във всички други писмени източници и само авторите на по-късен период споменават за опасността от изгубване по пътя.

Следователно, можем да заключим, че терминът “лабиринт” тук се използва метафорично, той служи за наименоването на някои сгради с изключително строителство от камък. М. Будимир, прибягва до исторически и езикови аргументи, стигна до подобно заключение, като думата лабиринт като термин за “изграждането на постройки с величествен голям мащаб.”

Немски йезуит учен и Atanasio Кирхер (1602-1680), известен на съвременниците и стотици изкуства лекарят (Doctor Centum Artium), се опита да се реконструира египетския “лабиринт”, въз основа на древните описания.

s46060691

В центъра на картината е поставен лабиринт,  Кирхер, вероятно по подобие на римските мозайки. На около има изображения, символизиращи дванадесетте nomes – административни единици от древен Египет, описани от Херодот. Тази цифра е гравиран върху мед с размери (50 X 41 см), се поставя в книгата “Вавилонската кула, или archontology» («Turris Бабел еве Archontologia», Amsterdam, 1679).

s70954670

През 2008 г. екип от изследователи от Белгия и Египет започна проучване на скрити предмети под земята, с надеждата да намери и да разреши загадката на мистериозния подземен комплекс на древна цивилизация.

Белгийско-египетска експедиция въоръжени с научни изследователи и нови модерни изследователни уреди и предоставя поглед към тайните стаи, скрити под пясъка, е в състояние да потвърди наличието на подземен храм в близост до пирамидата на Аменемхет III. Без съмнение, водена от Петри експедиция, водена от мрака на забравата, е едно от най-невероятните открития в историята на Египет, хвърли светлина върху най-голямото откритие. Но ако си мислите, че откриването се състоя, а вие не знаете за него, тогава сте направили грешка с извода.

Това е значително откритие бе скрито от обществеността и никой не можеше да разбере защо се е случило. Резултатите от експедицията, публикувани в NRIAG научно списание, резултатите от научните изследвания, публична лекция в университета в Гент – всички подложени на “замразяване”, тъй като генералният секретар на Висшия съвет по антиките на Египет, забранени всички доклади на откритието, уж заради санкциите, наложени египетски услуга безопасност, опазване на древния паметник.

Луи дьо Кордие, и други изследователи на експедицията търпеливо изчакаха отговор за разкопките в района на лабиринта в продължение на няколко години, с надеждата да намери признание и желанието да се направи публично достояние, но за съжаление това не се случи.

s78168518

s07553599 s69428182

Когато търсех материал за тази статия намери египетския лабиринт изображението в най-неочаквани за това място – на колекционерски монети в купюри от NZ $ 10. Колекционерски Серия “етап на развитие на човека.” Египетският лабиринт. Silver. Острови Кук до 2016 г. Един от 999 разновидности на сбирка . Тази монета е опакована в метална кутия. На корицата се показва част от лабиринта. След събиране на всички 999 кутии (обърната монета), можете да получите по-пълна картина на сложна схема.

Намирам, че може би най-важната тайна на човешката цивилизация за съвременната наука не са интересни – скандално или са прикрити умишлено. Да се направи колекция на монети за древен египетски лабиринт достоен за показване  само в тесен кръг на колектори?

Но трябва да признаем факта, че в световен мащаб се разпространява стотици, ако не хиляди загадъчни артефакти от миналото на нашата цивилизация, са забравени и всички опити да се намерят и изследвания, там е силно подтисната.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-16-97175

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association