Търсите техника?

dssale.com banner
Как да се огъне лазерния лъч: един забавен експеримент – Видео

Как да се огъне лазерния лъч: един забавен експеримент – Видео

Искате ли да не се подчините на законите на физиката? Днес ние и канал XM360, ще ви разкажем как може да се проведе един прост експеримент, чрез който да се огъне лазерен лъч и да се превърне в една дъга.

Взимаме една лазерна показалка и е закрепваме на повърхност, така че светлинният лъч да преминава хоризонтално през пластмасова бутилка, пълна с вода. Направете дупка в пластмасата, където тя се допира в лазерния лъч: водата ще започне да изтича от контейнера, но с това ще се изкриви и лазерният лъч.

Но как е възможно това?

Според закона Snell’s law, светлинния лъч променя своя ъгъл, когато се удари на границата между двете среди(в този случай, вода и въздух). По този начин, в действителност лазерът е “хванат” в поток от вода, от дадена повърхност назад и напред във вътрешната струя, като в огледален капан.

lazer

Същото явление може да се наблюдава чрез внимателно добавяне на вода към резервоара, когато е частично изпълнен със захар: в този случай ролята на различни среди ще бъде повърхността с различни концентрации на веществото, което от своя страна ще доведе до изкривяване на лазерният лъч и напълно фиксиран в рамките на водната маса. Основното нещо – не се разклаща съдът с течности и не бива да се изравняват концентрациите на разтворите.

Източник : http://www.popmech.ru/science/274532-kak-iskrivit-lazernyy-luch-zanimatelnyy-eksperiment/

Крис сервиз

Крис сервиз

[Total: 1    Average: 4/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association