В Англия откриха склад с обувки от времето на Римската империя

В Англия откриха склад с обувки от времето на Римската империя

Открити са Стотици сандали, обувки и ботуши, които показват какви хора са живели в древното укрепление, в което те са имали мода.

Преди близо две хиляди години в северната част на съвременна Великобритания, Римляните построяват укрепление Виндоланда. Като една от най-малките, но е и едина от най-мощните, крепостта е била част от укрепителния вал Адриан , който е защитна стена на Римската Великобритания от варварските орди.

Няколкостотин войници от гарнизона с техните семейства от британските военни племената са живели в тези дълбоки ровове и високи укрепления.

Когато войната между римляни и местните “варварите” е приключила през (212 г.), войниците и техните домакинства си заминали. Всичко, което те не могат да вземат със себе си, било хвърлено в канавките, с които е заобиколен форта. Много скоро на мястото на крепостта е построен на римския град и отломките, оставени от войниците, бързо изчезват в земята.

Сега Виндоланда е един от най-известните римски паметници в Европа. Благодарение на уникалните природни условия (блатни) са добре запазени органични материали, като кожа, плат, дърво.

Миналото лято, археолозите откриха в Vindolande вид “капсула на времето”: те са открили част от рова, пълни с отломки, сред които имаше парчета от кожа, керамика, скелети на кучета и котки, както и обувки. Общо намерени 421 инстанция на бебетата обувки “обувки” на деца и юноши, възрастни обувки (мъже и жени), чехли за баня, обувки и дома улица.

В историята на разкопки във Виндоланда са намерени седем хиляди различни обувки и сандали. Очевидно е, че обувките в земята са много повече, отколкото е имало хора там, т.е. за всеки жител на крепостта е имало няколко чифта. Ръководителят на разкопките д-р Андрю Бирла (Andrew Birley),  е шокиран “невероятно и не като примери за демографския състав на населението.” Спартанските условия не пречат войниците да водят семеен живот. “Броят на обувките е фантастичен дори за такъв паметник като Виндоланда. Там са намерени повече римски сандали, отколкото навсякъде другаде в Римската империя, “- каза археологът.

“GOLD” обувките също така показват нивото на доходите и вкусовете на римляните през 212 пр.н.ера. Някои елементи са много добре направени, дори съвременните модни къщи ще ги оприличат като стилни.

Цървули

Сега реставраторите започнаха опазване на кожените изделия. Благодарение на изобилието от обувки, специално за нея трябва да се отдели една от сградите. Барбара Бърлей, куратор на фонда,  казва, че броят на обувки и сандали на разкопките през 2016 г. е лабораторно предизвикателство.

“Но с помощта на специални доброволци, ние […] не е установила процес за добро възстановяване. Фондация Vindolandy счита себе си длъжна да продължат разкопките, да ги възстанови и сложи в музей, въпреки факта, че запазването на всяка обувка е с цена 80-100 паунда. “

Цървули

Финансирането на Фондацията е единствено на средства от продажба на билети и частни дарения, тя започна кампания за набиране на средства за възстановяване. “Надяваме се, че 421 щедри хора – както беше казано по-горе ще помогнат финансово. 

Но обувките – не само археологически те съкровища Виндоланда , първоначално, крепостта става известна след откриването на дървени плочи, върху които има надпис направен с въглероден мастило. В архива на Виндоланда е колекция от различни официални документи и частни писма, повечето от които датират от I-II век преди новата ера. Сред запазените надписи има  кореспонденция на римски командири , доклади, списъци на разпоредби, различни подобни документи. 

Цървули

Някои надписи съдържат цитати от литературни произведения, в други може да намерите разнообразие от имена на селища и укрепления – благодарение на тях, изследователите значително са разширили тяхното разбиране на географията на римски Великобритания. Архивът на кореспонденция също говори много за нивото на грамотност в римската армия, на латински, за живота на един войник. Някои експонати са изложени в Британския музей.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-10-31-97699

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association