Търсите техника?

dssale.com banner
Физиците са открили неутронна холография

Физиците са открили неутронна холография

Американски учени са разработили метод за холография на големи твърди предмети, използващи за целта неутронни лъчи. Изследването е публикувано в списание Optics Express.

Неутрон е термин от физиката, означаващ елементарна частица с нулев електрически заряд, маса в покой 940 MeV (малко над тази на протона) и спин ½. Липсата на заряд намалява взаимодействието на неутроните с материята и увеличава проникването му. Той се използва в неутронни интерферометри: С тяхна помощ учените правят “осветяване”,като метод разработен за да описват свойствата на веществата. Но този метод е подходящ само за прости и малки структури, като кристали – от повтарящи се атомни редове – тъй като качеството на визуализация в неутронна интерферометрия остава много ниска.
 
В новата работа, учените са усъвършенствали как да се използват неутронен интерферометър. В класическия вариант на двата лъча са насочени успоредно един на друг, а след това единия преминава през призма, а вторият е насочен към обекта на изследване, след което двата лъча се отразяват на фотографска плака. Авторите разделят лъчите неутронни с три лъча и ги предават на интегратора (за измерване на интензитета) и неутронно-чувствителна камера. Визуализацията на предмети става на сферична фаза плоча, изработена от алуминий.
 неутрино
Последователно предаване на един от лъчите чрез плочата, създава “шум”, структурата на който зависи от дебелината на обекта. В резултат на това, учените са успели да получат двуизмерен образ на “шума”, а след това са го подали за анимиране на процеса. В анимацията можете да видите как над и под основната светлина място като спирални структури, които създават модели на  неутронни лъчи. Според авторите, това е първото успешно изображения на голям твърд предмет с неутрони.
 
Изследователите отбелязват, че комбинацията от метода с други показатели за неутронна интерферометрията може да помогне в създаването на триизмерни холограми на имоти подобни на оптичните. Това опростява резултатите от интерферометрични изображения и като цяло анализът на нови материали.
 
В класическия смисъл холографията е група от технологии за запис, възпроизвеждане и преоформяне на вълнови полета на оптичено електромагнитно излъчване. За източник на светлина в този случай често се използва лазерен лъч, който също е разделен от лъчеви секачи (лещи и огледала), след което се доближи до плаката. Въпреки това, за “предаване” на атомната структура на обекти лазерни не се прилагат, въпреки че ви позволява да получите повече информация за техните външни свойства.

Източник : https://naked-science.ru/article/sci/fiziki-nauchilis-golografii-neytronami

Shishe.bg

[Total: 1   Average: 5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association