Почистване на клетките спасява от атеросклероза

Почистване на клетките спасява от атеросклероза

Колкото повече стари клетки остават в тялото, по- вероятно, е че ще има кръвоносните съдове с атеросклеротична плака.

Много заболявания възникват в резултат на собствените ни стари клетки, които са стари  или вече по принцип не могат да изпълнява функциите си, или продължават своята работа , но не така, както трябва. Фактът, че на възрастната клетка, може да се разбира по нейната ДНК, която натрупва с течение на времето все повече и повече щети и грешки – вътреклетъчните системи на ДНК репарация просто не разполагат с време, за да се справят с тях.

Обикновено в този случай клетката незабавно престава да функционира,  в противен случай тя, се превръща в гнетичен мутант и има всички шансове да се превърне в злокачествен тумор и да доведат до рак. Дори при спирането на деленето на старата клетка, тя продължава да живее в организма и да синтезира някои молекули, които ги отличават от себе си от външната среда. Освен това, тези молекули са способни да причиняват проблеми около нормалните клетки и тъкани.

С течение на времето броя на клетките, които са “нито живи, нито мъртви” в тялото само се увеличава, но ако  се изчистите от тях, те буквално ще подобрят тялото и удължат живота ви. 

По-рано тази година, в публикации за  експериментите Дарън Бейкър (Darren J. Бейкър) и колегите му от Медицинския колеж в клиниката Майо, който експериментират лекарството на мишки на средна възраст, за стимулиране на апоптоза и по този начин да потърсят лечение на 50% до 70% от старите клетки – след почистване на старите клетки мишките стават по-здрави и имат по-добри бъбреци и сърце и най-важното, е че те са живели 20% по-дълго.

atherosclerosis

Новата статия в науката, показва същите Изследователски анализи по-подробно, как почистването на клетките намалява вероятността от атеросклероза. Както знаем, при атеросклероза в стените на кръвоносните съдове, се образуват плаки, състоящи се от липиди и разнообразие от клетки (имунен, мускулна, съединителна тъкан), която постепенно се увеличава и всичко това намалява притока на кръв към определена част на тялото (това е, ако тази плака блокира кръвообръщението , което захранва сърцето,  не е необходимо да се обясняват последствията. Смята се, че риска от атеросклероза се увеличава, ако има твърде много мазнини.

В един експеримент с помощта на генетично модифицирани мишки, чиито остарели клетки може да работи извън програмата на клетъчно самоубийство – апоптоза. Специален материал взаимодейства с такива полуработоспособни клетки и е “ключ”, за да стартиране на самоунищожението на клетките.

Животни отглеждани с богати на мазнини диети в продължение на три месеца,  след това някои задейства апоптоза и се наблюдава състоянието на съдовете. Признаци на атеросклерозата при мишките се появява сравнително скоро, на деветия ден след прехода им към мазни храни. Но тези мишки, на които е направено почистване на старите клетки, плаки се появяват 60% по-рядко. 

В по-късните етапи на едни и същи “затлъстяваня” макрофагите отделят ензими, които правят плаката крехка и чуплива, така че да може да се откъсне като парче и да плува някъде с кръв и да прочисти евентуално запушване на кръвоносната сиситема. 

В бъдеще, авторите искат да тестват отново резултатите от своята работа на други животни, чиито сърдечно-съдовата система е по-скоро както на човек. Ако теорията на учените е вярна и покаже същите резултати, то за в бъдеще може чрез нея да се увеличи продължителността на живота на хората.

Източник : https://nkj.ru/news/29827/; http://www.sciencemag.org/news/2016/10/are-old-cells-breaking-our-hearts

cоffestore

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association