Нараняването на хипофизата е свързано с емоционалната слепота

Нараняването на хипофизата е свързано с емоционалната слепота

Изследователи от Университета в Кардиф са открили, че операцията на хипофизната жлеза, която нарушава производството на окситоцин, може да наруши способността за съпричастност. Предварителните резултати, представени на годишната конференция на ендокринолозите.

Окситоцин – хормон, секретиран от хипоталамуса и хипофизата в кръвния поток. Известно е, че той може да предотврати отделянето на кортизол ( “хормона на стреса”), ускорява възстановяването на мускулите и да причини удовлетворение. Много проучвания също са свързани окситоцин с емоционалната сфера, като например възможността да усети съпричастност с (аутизъм) и доверие. Но до този момент, въздействието върху способността да се повреди хипоталамо-хипофизната система не е била потвърдена.

 
В новият експеримент на авторите изследва нивото на съпричастност при пациенти с централен безвкусен диабет (CDI) и хипопитуитаризъм (HP). Тези заболявания са съпроводени с нарушения на хормон, особено вазопресин (химичен аналог на окситоцина), хипоталамуса и хипофизата секреция. В хода на на експеримента на20 души с CDI и 15 души от HP се провеждат два теста за оценка на способността да съчувстват. В контролната група са включени 20 души, без да имат увреждания с  хипоталамо-хипофизната система. Всички субекти също се изследват за нива на окситоцин.
 
Данните от изследването показват, че членовете на експерименталната група са имали по-ниски нива на окситоцин. Въпреки това, те се справиха по-лошо с тестовете за емпатия. По този начин, при пациенти с CDI окситоцин нивата корелират с успешното изпълнение на задачите за определено емоционално състояние въз основа на невербални (изражения на лицето). Най-лошите резултати показват пациентите с най-ниски нива на хормона.
 hipo
“Пациенти, които са подложени на операция на хипоталамо-хипофизната система, включително CDI, може да се с намалени нива на окситоцин. Това може да повлияе на тяхното емоционално поведение и психологическо благополучие. Може би трябва да помисли за мониторинг на нивата на окситоцин в такива случаи, “- каза съавторът Кати Doters (Кейти Daughters).

 
Изследователите подчертават, че констатациите са предварителни. В допълнение, да се повтори по-голяма извадка за потвърждаване на резултатите от експеримента.

Източник : https://naked-science.ru/article/sci/travmy-gipofiza-svyazali-s

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association