Учени са открили, наночастици, които защитават организма от радиация.

Учени са открили, наночастици, които защитават организма от радиация.

Руски учени са открили, наночастици, които защитават организма от радиация.

Учени от Института по теоретична и експериментална биофизика в Руската академия на науките са установили, че наночастици от цериев диоксид са в състояние да защитят мишки от фатални дози радиация.

“Тези наночастици могат да засегнат различни вътреклетъчни сигнални вериги, свързани с възстановяването на ДНК. Ако тя е била нарушена леко, например, нарушена е само една нишка, ДНК полимеразата може да възстанови молекулата. В клетката се установява система за неутрализиране на йонизиращи лъчения и се реставрират с наночастици, които помогнат на тези процеси, “- каза Антон Попов от Института по теоретична и експериментални биофизика в Пушчино.

Човекъти други живи същества реагират негативно на излагане на радиация поради причината, че йонизиращата радиация директно разбива веригата на ДНК , което води до много агресивни химикали в контакт със съдържанието на клетките. Тези увредени клетки могат причинят много вреди смята се, че те са необратимо повредени, което предизвиква тяхното масово унищожение и води до смърт на организма като цяло.

nano
Попов и колегите му от Московския институти  са установили, че някои от тези ефекти може да се инхибират или дори предотвратени, ако облъчени клетки бъдат представени на определен размер на наночастици, съставени от цериев окис (CeO2).

След тази идея, биолозите тествали какво ще се случи с клетките на мишки , ако те имат наночастици цериев диоксид и след това се облъчат със смъртоносна доза радиация. Оказа се, че тези клетки са загинали два пъти по-малко,от колкото техните “братовчеди” в контролната група, които не са  с наночастици.

Уверени , че цериевият диоксид предпазва клетките от радиация, Попов и колегите му ги инжектират в мишки, те са били облъчени с доза от 7 Грей йонизиращо лъчение, смъртоносен за гризачи и хора. Част от мишките получават инжекции с наночастици след облъчването.

Както експеримент показа, след 15 дни, всички мишки в контролната група са починали от въздействието на радиация, докато около 40% от техните роднини, които учените инжектирали с наночастиците след облъчването, са живи по това време и не умират най-малко още един месец наблюдение. Мишките, които са получили инжекции с наночастици преди това са се справили с радиация, дори по-добре – повечето от половината от тях (60%) са оцелели след тази процедура.

Учените смятат, че това се случва, поради причината, че наночастиците на церий проникнали в най-уязвимите части на тялото, включително и на костния мозък, където са изолирали свободните радикали и предпазили тяхната безопасност за свързване на клетките по време на и след излагане на радиацията. Попов и колегите му смятат, че наночастиците могат да изпълняват друга защитна функция – това е възможно, че цериев диоксид поглъща радиацията в себе си, като по този начин се минимизира увреждане на тялото.
Успешните резултати са вдъхновили авторите да продължават. Сега те ще изследват подробно как наночастиците  от цериев диоксид може да помогнат за възстановяване на ДНК, разрушен от радиация. Освен това, стой въпросът за колко време наночастиците могат да бъдат в клетките и как изхода засяга престоя им върху организма. Тези въпроси са от решаващо значение за оценка на безопасността на такава защита от радиация.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-09-98042

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association